UD ordknappe om utspillene fra Russlands ambassadør

Kristin Enstad (inserted left) is the Press contact for Foreign Minister Børge Brende and also Deputy Director of the Norwegian MFA Communications unit. On the right: Russia’s Ambassador to Norway Teimuraz O. Ramishvili (Photo: Norwegian MFA/Hege Eilertsen)
- Velkjente synspunkter, er Utenriksdepartementets (UD) kommentar til de to intervjuene med Russlands ambassadør til Norge, som High North News publiserte i forrige uke.


- Velkjente synspunkter, er Utenriksdepartementets (UD) kommentar til de to intervjuene med Russlands ambassadør til Norge, som High North News publiserte i forrige uke.

Tidligere denne måneden ble to norske stortingspolitikere nektet innreise i Russland, og for halvannen uke siden sendte landets ambassade i Oslo ut en pressemelding hvor de tok et kraftig oppgjør med norsk russlandspolitikk.

Både i pressemeldingen, og Facebook-innlegget som ambassaden publiserte samme dag, gir ambassaden klart uttrykk for at de anser Norges nåværende samarbeid med Russland for å være lite holdbart.

I forrige uke presenterte High North News to artikler, på bakgrunn av et lengre intervju med Russlands nye ambassadør til Norge, Teimuraz O. Ramishvili. Intervjuet med ambassadøren er det første i etterkant av den oppsiktsvekkende pressemeldingen.

Ramishvili sier Russland ønsker å gjenopprette det normale naboskapet, og at Norge må utvise politisk klokskap, og slutte å snakke til Russland gjennom politiske slagord. Ambassadøren problematiserer at det er en manglende dialog ikke bare diplomatisk og politisk, men at det kjølige samarbeidsklimaet også rammer økonomisk og militært samarbeid.

Russland er også tydelige på at økt NATO-aktivitet ved Russlands grenser definitivt ikke vil styrke sikkerheten i Nord-Europa

Ambassadøren mener det er nødvendig å forbedre atmosfæren mellom Norge og Russland.

– Forholdet må tuftes på gjensidig respekt og dialog, sier Ramishvili, som tidligere har vært ambassadør til Sør-Korea og Danmark.

High North News var før helgen i kontakt med presseavdelingen i Utenriksdepartementet, for å få norske myndigheters kommentarer til uttalelsene fra Ramishvili og utfordringene han trekker frem.

Etter flere henvendelser får vi følgende kommentar fra underdirektør Kristin Enstad, per epost: 

- UD har ingen kommentar til ambassadør Ramishvilis seneste uttalelser til High North News. Norske synspunkter på de temaene som tas opp i intervjuet er velkjente på russisk side.

High North News vil i dagene som kommer presentere flere artikler med utgangspunkt i intervjuet med Russlands ambassadør. Blant annet en artikkel om hvordan Russland ser på samarbeidet i Arktisk råd.




Nøkkelord