UD fortsatt vage om Brendes Russlandsbesøk

Da utenriksministrene i Norge og Russland, Børge Brende og Sergei Lavrov, møttes tidligere i januar diskuterte de blant annet importrestriksjonene for pelagisk og hvitfisksektoren.
- Jeg ser frem til å møte utenriksminister Sergej Lavrov i Arkhangelsk, uttalte utenriksminister Børge Brende til Stortinget nylig. Men skal de to toppolitikerne faktisk møtes? Få dager før Brendes første Russlandbesøk på tre år er det norske Utenriksdepartementet sparsomt med å dele detaljer.


- Jeg ser frem til å møte utenriksminister Sergej Lavrov i Arkhangelsk, uttalte utenriksminister Børge Brende til Stortinget nylig. Men skal de to toppolitikerne faktisk møtes? Få dager før Brendes første Russlandbesøk på tre år er det norske Utenriksdepartementet sparsomt med å dele detaljer.

Brendes egne uttalelser - under den årlige, sikkerhetspolitiske redegjørelsen til Stortinget - kan vanskelig tolkes som noe annet enn at et møte mellom han selv og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er nært forestående.

Den norske utenriksministeren har også - etter at avgjørelsen om at han skulle reise ble tatt for en drøy måned siden - uttalt at Lavrov har sagt at russerne vil legge opp et godt program, i forbindelse med besøket. 

Men om Brende og Lavrov «bare» vil møtes som konferansedeltagere på den internasjonale arktiske konferansen som arrangeres i Arkangelsk i neste uke, eller om det blir et eller flere offisielle møter og bilaterale samtaler – det er fortsatt uklart.

Vil ikke bekrefte

Det norske utenriksdepartementet holder kortene tett inntil brystet:

- Vi jobber med programmet for Arkhangelsk. Vi kommer med en oppdatering på program for Brende, inkludert hvem han møter enten mot helgen eller tidlig neste uke, sier utenriksministerens pressekontakt Frode Overland Andersen til High North News.

Andersen uttalte i slutten av forrige uke at «det er ventet at Russlands utenriksminister vil delta på den arktiske konferansen».

High North News har spurt både UD og russiske myndigheter om det er bekreftet at Lavrov skal delta, men UD unnlater å svare på spørsmålet og fra russisk side har det heller ikke kommet noen bekreftelse.

 

Første besøk siden Krim-annekteringen

Brendes forestående besøk til Arkhangelsk i neste uke blir det første til Russland på utenriksministernivå siden i 2014.

Norge inviterte i fjor høst Lavrov til å delta på nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø, men da takket Lavrov nei.

Når Brende setter seg på flyet med kurs mot Arkhangelsk er det for å delta på konferansen «The Arctic: Territory of Dialogue International Forum in Arkhangelsk», som arrangeres onsdag og torsdag.

Russlands president Vladimir Putin skal være hovedtaler, og en rekke andre internasjonale størrelser er også ventet til konferansen. Blant annet Russlands visestatsminister Dmitry Rogozin, som høstet mye medieoppmerksomhet da han mellomlandet i Longyearbyen på tur til Nordpolen. Rogozin – som leder landets arktiske kommisjon - sto på EU’s, og dermed også Norges sanksjonsliste.


Deltagere fra 14 land

Blant deltagerne vil det også være ledere av store, russiske selskaper og andre internasjonale selskaper som er aktive i Arktis. Offisielle embetsmenn og representanter fra akademia vil også være en del av de mer enn 1500 deltagerne, fra 14 land, som er ventet til konferansen. Det kommer representanter blant annet fra Storbritannia, Danmark, Kina, Norge, USA, Finland, Sveits, Island og Japan.

High North News vil for øvrig være tilstede under hele konferansen, og her finner du programmet.

I tillegg til diskusjoner og rundebordsamtaler vil president Vladimir Putin lede et plenumsmøte, i en utvidet sesjon i regi av den statlige kommisjonen for arktisk utvikling.

Børge Brende vil etter alt å dømme også reise til Arkhangelsk 18-19 oktober, når Lavrov i regi av Barents Euro - Artic Council (BEAC) har invitert sine norske, svenske og finske kollegaer til utenriksministermøte.













Read article in English
Utenriksminister Børge Brende er klar på at Nordområdene fortsatt er Norges viktigste utenrikspolitiske interesseområde. Her ser vi statsråden i hyggelig passiar med guvernør Marina Kovtun fra Mumansk Oblast ved en tidligere anledning. (Foto: Arne O. Holm)
Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen. (Foto: UD)

Nøkkelord