TV2reporter med frontalangrep på gruvedrift i Finnmark

Det var under den tredje etappen av årets Arctic Race of Norway, mellom Honningsvåg og Hammerfest, at Johan Kaggestad kom med sine uttalelser om gruve-, miljø-, og samepolitikk. (Foto: Actic Race of Norway/Pauline Ballet).
Under Arctic Race dro TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad til med et frontalangrep på Nussirs planer om kobbergruve. Ordføreren i Kvalsund er rystet.

 

Under Arctic Race dro TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad til med et frontalangrep på Nussirs planer om kobbergruve. Ordfører er rystet.

Lørdag ettermiddag, da feltet i Arctic Tour of Norway (ARN) syklet langs Repparfjorden i Kvalsund kommune, slo TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad til med et kraftig angrep mot gruveselskapet Nussirs planer om å dumpe "giftig gruveslam i fjorden".

Da satte ordfører Terje Wikstrøm i Kvalsund kommune kaffen i halsen.


Reindrift og fjordbunn 

Kaggestad slo fast at det bor mange sjøsamer i Kvalsund, og at avfallet fra gruven vil legge fjordbunnen øde. I tillegg kunne sportsreporteren fortelle at også reindriften i området vil lide sterkt av gruvedriften.

Kaggestad avsluttet sin politiske appell med et rungende: "folkens, stå opp og slåss for dette vakre vannet!"

Ordfører Terje Wikstrøm (A) i Kvalsund kommune fikk "hakeslepp", som han selv uttrykker det overfor High North News. 


Sjøsamene har sagt ja 

- Jeg reagerte både med sjokk og vantro da jeg hørte Kaggestads utlegning. Jeg hverken kan eller vil nekte en journalist å si noe, eller å uttrykke meninger, men i dette tilfellet var det så unyansert, så feilaktig og en så elendig timing som vel er mulig, sier Wikstrøm.

- Kaggestad burde være klar over at han her trampet midt opp i en langvarig og betent konflikt, og han burde også vite at den sjøsamiske delen av Kvalsund har sagt ja til Nussir. Stikk i strid med Kaggestads påstander, påpeker Terje Wikstrøm. 


ARN er ikke en politisk arena 

Ordføreren i kommunen der gruven ligger karakteriserer Johan Kaggestads utspill i beste sendetid som et rent partsinnlegg, og er overbevist om at "noen" har foret sportsreporteren med opplysningene han serverte.

- Og det er helt greit, vi har ytringsfrihet. Jeg reagerer mest på timingen, dette var og skulle være en folkefest for alle, dette er Arctic Race of Norway, ikke en politisk happening. 

Kvalsundordføreren var i kontakt med TV2 på stedet, og fikk tilbud om å levere et tilsvar til Kaggestad, men avslo dette, med den samme begrunnelsen:

- Dette er et sportsarrangement og en folkefest, ikke en politisk arena. 


Johan Kaggestads uttalelse i sin helhet:

"Det er jo litt spennende folkens når det gjelder miljøhensyn altså. Vi er i ferd med å få en ny Altasak, folkens. Gruveindustrien i dette området er ivrig etter å dumpe fjordene våre fulle av dritt, og denne våren behandlet altså regjeringen hvorvidt gruveselskapets Nussir ASA skulle få driftskonsesjon for sin planlagte kobbergruve i Kvalsund.

Og prosjektet har siden de første tillatelsene ble søkt møtt stor motstand fra miljøbevegelsen og selvfølgelig fra samisk hold. Det er en miljøsak og det er en samesak, og Kvalsund er et sjøsamisk område, et av områdene langs Finnmarkskysten hvor sjøsamisk fjordfiske og språk har overlevd – til tross for tvangsevakuering og fornorskning.

Og i denne fjorden skal det altså dumpes giftig gruveslam som vil legge fjordbunnen øde. Havforskningsinstituttet advarer mot at slammet vil spres med sterke strømmer.

Dette er en nasjonal laksefjord, folkens, og også et viktig gyteområde for kysttorsk. Erfaringer fra da man dumpet gruveslam her på -70 tallet viser at lakseyngelen ble skadet og torsken unngår de gamle dumpeplassene.

Og så er det selvfølgelig viktig for reindriften, og i dette distriktet var det en ung reindriftsame, Jofset Anta Sara, som i fjor høst, altså i 2017, ble pålagt av Høyesterett å slakte ned store deler av reinflokken sin da staten hevdet at hans rein utgjorde en stor belastning for området.

Og da er jo spørsmålet hvordan etablering av en kobbergruve skal forbedre beitegrunnlaget eller den økologiske tilstanden i området.

Det er spennende, så folkens, stå opp og slåss for dette vakre vannet!"

Kunne intervujet flere parter 

Redaksjonssjef i TV2 Sporten, Christine Espeland, medgir at Johan Kaggestads kommentar fremsto ubalansert, og kunne blitt veid opp ved at kanalen intervjuet flere parter i saken. Hun avviser imidlertid at Kaggestads uttalelser er en del av produktplasseringen som det varsles om i forkant av hver sending. 

I en e-post til High North News skriver Espeland: 

Johan Kaggestad bruker mye tid på research og forberedelser foran all kommentering. Det gjelder både fakta rundt stedene syklistene er innom og tema som befolkningen er opptatt av. Han lar seg ikke påvirke eller styre av noen, men blir ofte personlig engasjert. Det er også slike eksperter vi setter pris på i TV 2 Sporten.

Gruvedriften er et omfattende spørsmål og Johan Kaggestad tok klart side. Vi kan garantere at han heller ikke i dette spørsmålet har latt seg påvirke av noe annet enn sin egen research, langt unna noen form for produktplassering. Samtidig har vi forståelse for at fremstillingen kunne vært bedre balansert under vår sending,  for eksempel ved å intervjue flere parter i saken.

Lørdagens etappe hadde hele 95 000 seere, med et toppunkt på 172 000 rundt målgang kl. 18. Det er god rating for oss. Tour de France hadde til sammenligning 105 000 seere i snitt i juli. Samme kveld hadde vi 223 000 seere under Sportsnyhetene på kvelden som fikk oppleve masse godt stoff fra Arctic Race-etappen.

Ingen kontakt med Kaggestad

HNN har mandag forsøkt å få kontakt med Johan Kaggestad, foreløpig uten å lykkes.





Nøkkelord