Tror ikke på kraftig investeringsfall på norsk sokkel

Investeringene på norsk sokkel vil falle, men ikke så mye som Statistisk sentralbyrå har spådd, mener Ernst & Young.

Investeringene på norsk sokkel vil falle, men ikke så mye som Statistisk sentralbyrå har spådd, mener Ernst & Young. 

- Fallet i investeringene på norsk sokkel neste år blir ikke så stort som Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår.

Det sier Espen Norheim, partner i det multinasjonale rådgivnings- og revisjonsselskapet Ernst og Young (EY), til Dagens Næringsliv i dag.

Når oljeeliten samles til den internasjonale oljemessen Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger i dag vil Norheim legge fram helt nye investeringsprognoser for norsk sokkel.

 

Ulikt tallmateriale

SSB har tidligere spådd investeringer for rundt 182 milliarder kroner neste år på norsk sokkel, noe som i så tilfelle vil være en nedgang på 25,8 milliarder kroner sammenlignet med anslagene som kom på samme tid i fjor.

Norheim sier YE’s tall viser investeringer på vel 40 milliarder kroner mer.

Han presiserer for øvrig at YE ikke har det tallmaterialet som SSB har brukt.

- Vi har analysert ordreinngang og historisk statistikk og funnet at vi tror investeringene blir 22 prosent høyere enn SSBs anslag, sier Norheim.

Hvert år går EY gjennom 814 regnskaper fra norsk oljeserviceindustri for å lage den mest omfattende statusrapporten for industrien i Norge.

- Vi er ikke endelig ferdig med tallene for 2013, men de foreløpige tallene vi har fått inn tyder på at veksten i omsetning blir større enn det vi hadde trodd, sier Norheim.


Stjernespekket messe

Oljemessen i Stavanger arrangeres annethvert år, og i fjor trakk den nesten 60.000 besøkende. I år er det blant annet ventet 1300 utstillere fra over 30 land.

Blant foredragsholderne er blant annet Teslas toppsjef Elon Musk, som skal foredra om «Energy Changes».

En rekke olje- og forretningstopper er ventet, og det er også flere politikere fra oljerike land. Fra den norske regjeringen er både statsminister Erna Solberg, Olje- og energiminister Tord Lien og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen blant deltagerne.

Fra SaudiAramcos kommer blant annet Khalid A. Al-Falih, mannen som styrer selskapet med de største oljereservene i verden.  

Messen varer til og med torsdag, og det er blant annet ventet at sesjonen om Russland vil trekke mye folk. 

Nøkkelord