Tror ikke ny statoilsjef vil endre strategien i nord

Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Statoil ASA/Harald Pettersen
At Statoil får ny konsernsjef vil ikke påvirke framtiden for olje- og gass i nord tror styrelederen i Petro Arctic, Arvid Jensen.

At Statoil får ny konsernsjef vil ikke påvirke framtiden for olje- og gass i nord tror styrelederen i Petro Arctic, Arvid Jensen. 

- Det er en av Statoils hovedstrategier å satse i nord, og det vil nok stå fast også med ny konsernsjef. Helge Lund har sett den strategiske betydningen av Nord-Norge og jobbet godt for det, men det er ingen grunn til at også en ny konsernsjef vil det, Barentshavet er så strategisk viktig framover, sier Jensen. 

 

Tar over etter Nordsjøen

Han viser til at man allerede er inne i en avmating i Nordsjøen, og analyser gjengitt i Petro Foresight viser at man mot slutten av 2030 vil ha omtrent like stor produksjon på nordnorsk sokkel som i Nordsjøen. 

- Norge som oljenasjon har en sterk interesse av å opprettholde produksjonen også i årene som kommer, og det som skal overta etter Nordsjøen er nordnorsk sokkel, sier Jensen. 

Konsernsjef Helge Lund annonserte i går at han slutter for å begynne som konsernsjef i BG Group. Statoil har i mange år vært sterkt tilstede i Nord-Norge, blant annet på Melkøya utenfor Hammerfest. De har også kontor i Harstad. 

- Betyr det noe for bransjen i Nord-Norge hvem som er toppleder i Statoil? 

- Det gjør det, men samtidig er Statoil et stort konsern med stor konsernledelse og et godt styre. Det er mange som har innflytelse, ikke bare konsernsjefen. 

 

Ønsker ekspansiv sjef

- Hvilke forventninger har du til en ny statoilsjef? 

- Jeg har store forventninger, i den forstand at en ny sjef bør være offensiv i Nord-Norge og nordområdene, en som følger en strategi som gjør Statoil enda større i nord, sier Jensen. Han betegner Statoil som en viktig hjørnesteinsbedrift mange steder i Nord-Norge: 

- Melkøya for eksempel har alene den desidert størst verdiskapingen for en bedrift i Nord-Norge. 

- Har du noen personlig favoritt til å overta etter Lund? 

- Å tro noe nå blir ren spekulasjon. Jeg vet at det er mange dyktige ledere i Statoil, men det trenger heller ikke være noen som rekrutteres internt. Det er nok mange kandidater til en slik jobb, men også særdeles høye krav, sier Jensen. 

 

  

Styreleder i Petro Arctic Arvid Jensen
Styreleder i Petro Arctic Arvid Jensen

Nøkkelord