Tror forholdet mellom Norge og Russland vil normalisere seg

(F.v) Svetlana Ozhegova (ministerråd ved den russiske ambassaden i Norge) og Heidi Olufsen (generalkonsul ved Generalkonsulatet i St.Petersburg, Russland) deltok på en kort paneldebatt under konferansen " Bridging for partnerships in business, education and research" ved Nord universitet i dag. (Foto: Hege Eilertsen)
- Det at Norge sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland har en negativ innvirkning på våre relasjoner. Om det vil ha en påvirkning på forholdet gjenstår å se. Men jeg tror situasjonen vil normalisere seg, sier ministerråd Svetlana Ozhegova ved Russlands ambassade i Oslo.


- Det at Norge sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland har en negativ innvirkning på våre relasjoner. Om det vil ha en påvirkning på forholdet gjenstår å se. Men jeg tror situasjonen vil normalisere seg, sier ministerråd Svetlana Ozhegova ved Russlands ambassade i Oslo.


- Under den nåværende situasjonen er det viktig å fortsette å møtes, sier hun, og trekker fram at det i fjor ble signert flere samarbeidsavtaler mellom de Norge og Russland.

- Og flere av dem er faktisk i den vitenskapelige sfæren, uttalte hun på den norsk-russiske konferansen «Bridging for partnerships, education and research» ved Nord universitet i dag.

- En felles jobb

- Sammen bør vi fortsette som før, og steg for steg. Det virker på meg som om folk vil at vi skal fortsette det gode samarbeidet, og jeg tror det er vår felles jobb, sier Ozhegova.

Konferansen samler alt fra russiske studenter til akademikere fra begge land, lokalpolitikere og nærlingslivsrepresentanter, primært fra den norsk oljenæringen.

Blant innlederne i dag var også generalkonsul Heidi Olufsen fra Generalkonsultatet i St.Petersburg. På forespørsel om hvordan hun påvirkes av det kjølige politiske forholdet mellom Norge og Russland, svarer hun:

- Det er så klart kontakt på det politiske nivået, men «high level»-nivået er ikke der nå. Men vi har et godt folk til folk-samarbeid, og folk vil gjerne fortsette med det, sier Olufsen.

- Stort potensiale

Hun sier det er mange som er lei seg for den nåværende situasjonen, men at konsulatet fortsetter med det meste av det de har gjort.

- Men så klart, vi kunne gjort mer om den politiske situasjonen hadde vært bedre, føyer hun til.

Generalkonsulen mener det er et stort potensiale å ta ut på forretningssamarbeid, selv om handelen mellom Norge og Russland per nå er på et lavt nivå.

På konferansen i dag ble det markert at det er 25 år siden Universitet Nord innledet sitt utdanningsamarbeid med Baltic State Technical University. Samarbeidet har opp gjennom årene involvert rundt 4500 studenter i Norge og Russland.

- Vårt universitet var det første som signerte en avtale med et norsk universitet, sier Konstantin Ivanov, rektor ved Baltic State Technical University.

Nøkkelord