Trøblete å være norsk økolaks i EU

Norge og Kina har inngått en avtale som i praksis åpner det kinesiske markedet for norsk laks igjen. (Foto: Johan Wildhagen/Norges Sjømatråd)
Norske aktører som satser på eksport av økologisk laks møter utfordringer i EU-markedet. Fordi Norge og EU ikke har klart å bli enige økologireglene i landbruket, får ikke produsentene lov til å merke produktene som økologiske.


Norske aktører som satser på eksport av økologisk laks møter utfordringer i EU-markedet. Fordi Norge og EU ikke har klart å bli enige økologireglene i landbruket, får ikke produsentene lov til å merke produktene som økologiske.

- Dette er en uheldig situasjon der konsekvensene over tid kan bli for store for deler av de norske aktørene, og vi jobber nå med å finne en løsning på denne situasjonen, sier fiskeriminister Per Sandberg.

For å løse saken må EUs økologiregelverk formelt tas inn i EØS-avtalen. Da vil utfordringene for norsk økologisk laks være løst, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Regelverket for økologisk produksjon ble vedtatt i 2007 og har vært i kraft i EU siden 2009.


Island må samtykke

Regjeringen har i lang tid arbeidet for å få noen tilpasninger på landbruksområdet til EUs økologiregelverk, men har så langt ikke lyktes. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale skal i september ha et møte med ansvarlig EU-kommissær. 

Ønsket om tilpasninger må også sees i sammenheng med Stortingets målsetninger når det gjelder økologisk landbruksproduksjon i Norge.

- Norge er også avhengig av at Island gir sitt samtykke til innlemmelse av økologiregelverket i EØS-avtalen. Island ønsker også tilpasninger i økologiregelverket. Jeg vil ta opp spørsmålet med min islandske kollega når vi møtes i midten av august, sier Sandberg.

Sterk etterspørsel

Norge eksporterte i juli måned sjømat for totalt 6,6 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på 15 prosent, eller 882 millioner kroner, målt mot juli i fjor.

Til tross for utfordringer for norsk økologisk laks, går det godt – både for laks og ørret:

- Eksporten av laks og ørret kom på 5,1 milliarder kroner, som er en økning på 28 prosent fra juli i fjor. De gode lakseprisene kommer hovedsakelig av sterk etterspørsel kombinert med lavere volum, sier Jan Ståle Lauritzen i Norges sjømatråd.

Gjennomsnittsprisen for hel, fersk laks var i juli måned 66,40 kroner per kilo mot 43,96 kroner i juli i fjor.


Nøkkelord