Torsdagskommentaren: Måtte det beste laget vinne -over Bodø/Glimt!

Da TIL var på Aspmyra 16. mai var det Glimt som sto igjen med det bredeste gliset. På søndag har Tromsø muligheten til revansj.. (Foto: Kent Even Grundstad)
Vi kommer lengre med samarbeid i nord. Mandag samles 430 nordlendinger i Bodø for årets Agenda Nord-Norge, men dagen før står slaget på Alfheim..


Mandag samles 430 nordlendinger i Bodø for årets Agenda Nord-Norge, for vi kommer lengre med samarbeid i nord. Men dagen før skal TIL møte Glimt på Alfheim.. 


Jeg tror på et sterkt Nord-Norge, et tettere nordnorsk samarbeid og at vi blir sterkere sammen. Førstkommende mandag samles 430 nordlendinger for Agenda Nord-Norge i Stormen, Nord-Norges nye storstue og Bodøs nye kulturhus. Målet for samlingen er å bli enda bedre i øvelsen nordnorsk samarbeid.

I høst har debatten gått i Nord-Norges to største byer. Er Bodø en tvilsom samarbeidspartner og er Tromsø en slem storebror?

Enkelte har ment at ideen om samarbeid i nord bare er en idè. Jeg tilhører dem som mener at idèen lever, at debatten og Bodø eller Tromsø ikke er det viktigste, og at samarbeidet i nord er viktigere og har mer kraft enn noen gang.

Forskjellene mellom de nordnorske byene og fylkene er færre enn det som forener oss. Arctic Race, ordførersamarbeidet O6, og samarbeid om samferdselsprosjekter viser at det er verdifullt å samarbeide i nord. 

NHOs konjunkturbarometer for 3. kvartal viser mer tydelig enn noen gang at Nord-Norge er viktig for norsk økonomi.

Med Nordland som eksportmotor og 19 milliarder i eksport så langt i år, øker Nord-Norges andel av fastlandseksporten til 10,3 prosent. Eksportveksten fra nord er på over 23 prosent, - bedre skal det bli!

Råvarene våre og opplevelsene vi tilbyr blir stadig mer ettertraktede. En gunstig valutasituasjon gjøre at overnatting og reiselivsopplevelser kan kjøpes med en rabatt på 30 prosent for amerikanerne som betaler i dollar, og 20 prosent for besøkende fra eurolandene.

Vi er i ferd med å vokse på oss velfortjent selvtillit i nord. Nordlyset, torsken, laksen, gassen, industriproduktene og teknologitjenestene selges med stor etterspørsel og til stadig større verdi. Der geografi, spredt bosetning og store avstander tidligere var en ulempe, gjør vi nå nordnorsk kompetanse, råvarer og opprinnelse til et fortrinn.

Et voksende satellitt-marked har ekstra gunstige vilkår fordi KSAT kombinerer perfekte antenne-lokaliteter med perfekt nordnorsk kompetanse. Slik er det med en rekke varer og tjenester: Der vi før for langt unna markedene kan vi nå frem til markedene lettere enn noen gang eller skape nye og egne markeder.

Nord-Norges fremtid ligger i hendene til de unge grenseløse som verken ser kommune-, by- eller landegrenser som avgjørende.

13 av disse er håndplukket til Agenda Nord-Norges ambassadørprogram. De utvalgte mellom 25 og 35 år har allerede hatt den første av seks samlinger. De har møtt ordførere, forskere, ledere og organisasjonsfolk på en reise mellom Bodø og Tromsø.

De unge har stjerner i øynene, men det har også de som har møtt ambassadørene. Mange har sagt: "Jeg skulle ønske det var meg". De forstår at dette er unikt, viktig og nyttig. 

Det sies ofte at vi i nord må samarbeide når vi kan og konkurrere når vi må. Søndag møtes Bodø/Glimt og Tromsø IL til siste hjemmekamp i eliteserien. For Glimt betyr kampen og "slaget om Nord-Norge" mindre enn på lenge. De har allerede gruset Tromsø grundig på hjemmebane og ligger himmelhøyt over TIL på tabellen.

For TIL betyr kampen alt. Vinner TIL er de så godt som sikret plass på øverste nivå også i 2016. Selvsagt skal begge lagene spille for seier, likevel håper jeg at Glimt er akkurat så gode at TIL likevel vinner.. 

Eller som Arthur Arntzen, en av tidenes mest kjente Glimt- og Tromsø-supportere sa det før cup-finalen i 1996: Måtte det beste laget vinne – over Bodø/Glimt.

Jeg ønsker oss alle lykke til i det videre samarbeidet. Ikke alle kan spille på Aspmyra og Alfheim, men alle kan være med i heiaropet for mer nordnorsk samarbeid og alle kan alle spille for det nye nordnorsk felleslaget!

 

Nøkkelord