Toppmøte om arktisk forskning i Washington

Mark Brzezinski, Former US ambassador to Sweden, now head of the White House’s Arctic Executive Steering Committee. (Photo: Berit Enge)
Denne uken inviterer president Obama til ministermøte om arktisk forskning i Washington. Det er som å planlegge tjue bryllup samtidig, sier Mark Brzezinski, USAs tidligere ambassadør i Sverige og nå koordinator for Arktis-arbeidet i Det hvite hus.


Denne uken inviterer president Obama til ministermøte om arktisk forskning i Washington. Det er som å planlegge tjue bryllup samtidig, sier Mark Brzezinski, USAs tidligere ambassadør i Sverige og nå koordinator for Arktis-arbeidet i Det hvite hus.

Onsdag samles forskningsministre fra 25 land, deriblant Norge, i Washington for å diskutere hvordan forskningssamarbeidet i Arktis kan styrkes. Det er første gang et slikt møte holdes. President Obama har selv tatt initiativ til toppmøtet, som finner sted ett år etter at han som første sittende president besøkte Alaska. Målet er å få land med interesser i Arktis til å bli enige om tettere samarbeid, og trekke opp linjer framover med forpliktelser som kan strekke seg inn i neste amerikanske administrasjon.

- Arktis varmes opp dobbelt så raskt som resten av kloden. Det får enorme konsekvenser, ikke bare i regionen, men i hele verden. Vi har undervurdert betydningen av disse endringene. Det som skjer i nord nå vil påvirke hvert eneste menneske på jorda. Derfor inviterer vi til dette møtet, sier Mark Brzezinski, som er president Obamas koordinator for Arktis.

Brezezinski var amerikansk ambassadør i Sverige fram til 2015, da han ble utpekt til leder for Arctic Executive Steering Committee i Det hvite hus. Han har ansvaret for å få alle forberedelsene til ministermøtet på plass, og har hatt travle uker.

- Jeg har aldri noen gang arbeidet så hardt som nå. Dette er som å planlegge 20 bryllup på en gang, sier Brzezinski til High North News.

Ministermøtet vil samle høynivårepresentanter fra de åtte landene i Arktisk Råd (USA, Russland, Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Canada), pluss andre som Kina, India, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Japan, Italia og EU-kommisjonen. I tillegg vil en rekke urfolksgrupper være representert, blant annet Samerådet.

- Vi har valgt ut deltakerlandene ut fra hvor aktive deres arktiske forskningsprogram er. Hensikten med møtet er å styrke vår samlede forskning. Samtidig ønsker vi å lære mer om hvilke forskningsønsker og prioriteringer urfolk har. Vi har derfor hatt en rekke konsultasjoner med urfolksledere de siste månedene. Målet er også å få bedre forståelse for hvordan vi kan innarbeide urfolks kunnskap i forskningen, sier Brzezinski, og understreker at dette vil heve kvaliteten på forskningen i Arktis.

USA har pekt ut fire hovedområder for møtet: Regionale og globale konsekvenser av forskningsutfordringene i Arktis, styrking og integrering av arktiske forskningsobservasjoner, bedre bruk av forskningsresultater for å bygge opp lokal motstandskraft og utforme globale mottiltak, og mer bruk av arktisk forskning i STEM-undervisningen (Science, Technology, Engineering, Math). Det skal utarbeides et sluttdokument som trekker opp samarbeidslinjer framover, også videre inn i perioden etter at Obama går av i januar.

- Vi trenger en mer detaljert og nyansert forståelse av hva som skjer i nord og hva vi kan vente oss i framtiden. Heldigvis ser vi at teknologien gjør raske framskritt, og vi får tilgang til nye data og ny innsikt. Dette gir oss nye muligheter til å samarbeide, påpeker Brzezinski, og legger til at vi må skynde oss dersom vi skal kunne observere et Arktis som endrer seg raskere enn noen gang.

Brzezinski er imidlertid klar på at sammenlikningen med bryllupsplanlegging bare gjelder det organisatoriske.

- Det blir ikke noe feststemt over dette. Ministermøtet finner sted fordi det er absolutt nødvendig. Og fordi det haster, avslutter Brzezinski.


Nøkkelord