Toppmøte mellom Obama og NATO-Jens

Her er NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert på en sikkerhetskonferanse i München, Tyskland, tidligere i år. I dag gjester Stoltenberg Det hvite hus i Washington DC, for samtaler med USA’s president. (Foto: NATO)
NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg er på et fem dager langt besøk i USA, og skal i dag møte USA’s president Barack Obama i Washington DC.



NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg er på et fem dager langt besøk i USA, og skal i dag møte USA’s president Barack Obama i Washington DC.

-  Vi står overfor en ny sikkerhetssituasjon som vi må håndtere, uttalte Stoltenberg til NTB før møtet.

- USA’s bidrag til NATO og sikkerhet i Europa er avgjørende, slår generalsekretæren fast.

USA dekker fortsatt inn over 70 prosent av NATO’s utgifter, og er definitivt det landet i forsvarsalliansen som har den største militære kapasiteten.

- Europa må ta større del av byrden

For NATO's generalsekretær er det avgjørende å holde båndet mellom Europa og USA «bunnsolid».

Men europeerne kan ikke forvente at viljen til å ta brorparten av regninga skal vare evig, uttaler generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomité til NTB.

- NATO er bare en av mange rammer USA jobber innenfor, kommenterer hun.

- Europa må vise at de selv kan forsvare Europa. De er nødt til å ta en større andel av den strategiske og økonomiske byrdefordelingen, sier Hansen Bundt om holdningen i Washington.

 

Tettpakket program

Stoltenberg kom til Washington DC i går, og har et tett program de kommende dagene.

I morgen skal han treffe utenriksminister John Kerry, ambassadør Susan Rice, USA’s nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert Work, viseforsvarsminister og andre ledende amerikanske tjenestemenn. I løpet av dagen skal Stoltenberg også holde en tale ved Senteret for strategiske og internasjonale studier, i Washington DC. 

Torsdag reiser generalsekretæren til Florida, hvor han skal besøke USA’s nasjonale luftforsvar i Jacksonville, og den amerikanske marinens ubåtbase i Kings Bay, Georgia. Fredag blir det nok et marint besøk, når Stoltenberg skal gå ombord i krigsskipet USS Carney som er hjemmehørende i Mayport.

Før helgen var alliansens 28 forsvarssjefer samlet til et to dager langt møte i NATO’s militærkomite. Her diskuterte de alt fra konflikten i Ukraina til handlingsplanen som ble vedtatt på NATO-toppmøtet i Wales i fjor (Readyness Action Plan (RAP), journ. anm.), samt veien videre for alliansens mange oppdrag og operasjoner .


- Den nye normen 

Møtet fant sted i Brussel, og ifølge NATO ble det utvekslet synspunkter både på nåværende og fremtidige sikkerhetsutfordringer. 

Møtet fant sted på et viktig tidspunkt for alliansen, «midt i det nye og stadig utviklende sikkerhetsmiljøet, som jeg tror har blitt den nye normen», uttalte general Knud Bartels,  formann i NATO’s militærkomite, på en pressekonferanse.

De 28 allierte forsvarssjefene har gitt klare militære råd til Nordatlantisk råd, i forkant av NATO’s forsvarministermøte neste måned, oppgir alliansen på egne nettsider.

Les også:

Oppfordrer til økt NATO-fokus på nordområdene

Forsvarsekspert: – Alliansebygging like viktig som penger

Each NATO State Must Decide Lethal Aid on its Own, Stoltenberg says

Russian Envoy: – NATO Expansion Will Lead to “Adequate” Response

Russland provosert av ny NATO-styrke

Russia Not Invited to NATO Summit

Nøkkelord