Tøff lederkamp i Grønlands største parti

Vittus Qujaukitsoq (t.v.) og Kim Kielsen kjemper om makten i Grønlands største parti, Siumut, og dermed om posten som leder av koalisjonen som utgjør Grønlands selvstyre, Naalakkersuisut. (Kart fra Google Earth).
Lederkampen i Grønlands største parti, Siumut, kan bli tøffere enn mange har trodd. I går ble utfordreren, Vittus Qujaukitsoq, valgt til formann i lokalpartiet i hovedstaden Nuuk.


Lederkampen i Grønlands største parti, Siumut, kan bli tøffere enn mange har trodd. I går ble utfordreren, Vittus Qujaukitsoq, valgt til formann i lokalpartiet i hovedstaden Nuuk.


Maktkampen i Siumut, og dermed også om lederposisjonen i Grønlands selvstyre (Naalakkersuisut) er i full gang. Og den kan bli hardere enn mange har trodd. Den sittende lederen i Siumut (Grønlands sosialdemokratiske parti), Kim Kielsen er også leder for koalisjonsregjeringen/Naalakkersuisut.


Trakk seg i protest


Utfordrer Vittus Qujaukitsoq var, inntil ganske nylig, også minister i Kielsens regjering, men gikk av i protest da han ble fratatt ansvaret for utenrikssaker i Naalakkersuisut. Før dette hadde Qujaukitsoq ansvar for nærings-og arbeidsliv, samt utenrikssakene.

Og kort tid etter at han hadde gått av meddelte han at han aktet å utfordre Kim Kielsen som leder av partiet - og dermed også for Naalakkersuisut. Umiddelbart var det ikke mange som levnet Vittus Qujaukitsoq store sjanser i denne maktkampen, men stemningen kan ha snudd. For kort tid siden ble det avdekket at han, som ansvarlig for utenrikssakene, hadde 

meldt Danmark inn for FN for brudd på menneskerettighetene.




Handlet på egen hånd

Bakgrunnen for dette var Vittus'  misnøye med hvordan Danmark har forsvart Grønlands interesser overfor USA i flere spørsmål angående baser i landet.Det viste seg ganske raskt at den daværende ansvarlige ministeren for utenrikssaker hadde handlet på egen hånd, og Naalakkersuisut har senere trukket meldingen tilbake. 

Nå kan det se ut til at den egenrådige lederkandidaten har styrket sin posisjon blant grønlandske selvstendighetsforkjempere gjennom nettopp denne handlingen. Dermed kan han også styrket posisjonen internt i partiet.


Landsmøte i juli


Kim Kielsen har hatt en langt mer avdempet tone i spørsmålet om grønlandsk selvstendighet enn både sin forgjenger (Aleqa Hammond) og Vittus Qujaukitsoq - blant mange andre. I går (tirsdag) lyktes det nemlig Vittus å bli valgt til leder av Siumuts avdeling i hovedstaden Nuuk, noe som kan være et signal til Kim Kielsen og at store deler av partiet ønsker en mer offensiv holdning i selvstendighetsspørsmålet.

Avisen Sermitsiaq skriver også, at med valgseieren i Nuuk, har Vittus sikret seg selv en delegatplass til partiets landsmøte i juli. 




Nøkkelord