The New North – en serie i High North News: Kan vi fortsatt samarbeide i Arktis?

Russlands statsminister Dmitry Medvedev sendte sjokkbølger gjennom verden da han lørdag 13. februar i år inntok talerstolen under en sikkerhetspolitisk konferanse I Munchen. – Vi er i en ny kald krig, var budskapet fra vår mektige nabo øst.


Russlands statsminister Dmitry Medvedev sendte sjokkbølger gjennom verden da han lørdag 13. februar i år inntok talerstolen under en sikkerhetspolitisk konferanse I Munchen. – Vi er i en ny kald krig, var budskapet fra vår mektige nabo øst.

Click here for English version.

Etter Medvedevs oppsiktsvekkende tale har vestlige politikere etter beste evne forsøkt å dempe inntrykket av en kald krig-konflikt mellom øst og vest. Ingen ønsker seg tilbake til situasjonen slik den med ulik styrke var fra 2. verdenskrig og fram til midten av 80-tallet. Det var en periode preget av kraftig opprustning og manglende dialog mellom øst og vest.

Mange av våre lesere er for unge til å ha opplevd den kalde krigens grep om sitt liv. Nye generasjoner er vokst opp i en tid preget av fred og utpreget samhandling mellom Norge og Russland, mellom øst og vest.


Frykt og usikkerhet

Fra disse leserne får vi stadig spørsmål om hvorvidt det er riktig at vi er på vei inn i en ny kald krig. Og ikke minst, hva betyr i så fall det for vår felles framtid. Slike spørsmål avslører både frykt og usikkerhet.

Også våre lesere som har vokst opp med kald krig som en del av sin hverdag, stiller disse spørsmålene. Av erfaring kjenner disse betydningen av en ny istid mellom øst og vest. Også for denne generasjonen var dialog og felles framtidsoptimisme mellom øst og best i ferd med å bli den nye hverdagen.

Det nye internasjonale fellesskapet og avvikling av den kalde krigen har siden slutten av den kalde krigen, har særlig tydelig kommet til uttrykk i nord.

Vi ser det for eksempel gjennom en felles øst-vest satsting på næringslivet, etablering av nye samarbeidsinstitusjoner – som Arktisk Råd, fiskeriavtaler og delelinje, samarbeid om redningsarbeid, miljøsamarbeid, grensesamarbeid, kulturutvekslinger, felles akademisk forskning og et utstrakt folk-til-folk samarbeid mellom Norge og Russland.

Nordområdene og Arktis ble og er fortsatt en veiviser i fredelig sameksistens i en ellers komplisert verden.


Vår største satsing

Derfor er fallhøyden ekstra stor i dette området dersom Dmitry Medvedevs påstand er riktig.

High North News lanserer i dag vår hittil største journalistiske satsing noen gang. Gjennom et prosjekt som involverer vårt internasjonale nettverk av journalister stiller vi det enkle, men likevel så kompliserte spørsmålet:

Er vi virkelig på vei inn i en ny kald krig?

Vi har stilt spørsmålet til forskere, tenketanker og sikkerhetspolitiske eksperter i ni forskjellige land med interesser i nordområdene. Vi har etterspurt kvalifiserte, langsiktige politiske analyser fra miljø som jobber med disse spørsmålene til daglig.

Ikke fra politikere som må skjele både til valgresultat og partiprogram før de avleverer sine svar.

Vi spør også hva konsekvensen av en eventuell ny kald krig vil være for nordområdene, et slags worst case scenario.

I neste runde spør vi hvordan forholdet mellom øst og vest påvirker samarbeidet i nord, samarbeidet i Arktisk Råd og i andre institusjoner.

Serien avsluttes med en analyse av hvordan det internasjonale forretningssamarbeidet påvirkes av dagens situasjon.

High North News har som ambisjon er å være den mest aktuelle og best orienterte internasjonale formidler av nyheter og analyser fra nordområdene, på tvers av både nasjonale og internasjonale grenser.

Denne reportasjeserien publiseres derfor både på engelsk og norsk.

God lesning.

Arne O. Holm

Sjefredaktør

High North News

 

Få med deg alle artiklene i vår nye serie, meld deg på nyhetsbrevet vårt The New North:


Det nye nord - alle artikler


High North News tar steget ut i verden
Munich Security Conference 2016, 13 February 2016, 11:04 am Dmitry A. Medvedev Prime Minister, Russian Federation. Image source: MSC / Mueller
Russlands statsminister Dmitry Medvedev fotogtafert på den internasjonale sikkerhetskonferansen i Munchen, tidligere i år. (Foto: MSC/Mueller)

Nøkkelord