Teknologigigant investerer 274 millioner kroner på Mo

This image from Vika, Mo i Rana, is one of the illustrations presented at the press conference yesterday. (Illustration: MIP)
Det internasjonale teknologiselskapet Bitfurys satsing i Mo industripark vil i første omgang skape mer enn 30 lokale jobber. På sikt håper selskapet å ekspandere virksomheten ytterligere.


Det internasjonale teknologiselskapet Bitfurys satsing i Mo industripark vil i første omgang skape mer enn 30 lokale jobber. På sikt håper selskapet å ekspandere virksomheten ytterligere.

Det melder Mo indutripark (MIP) i forbindelse med en pressekonferanse med Bitfurys administrerende direktør, Valery Vavilov, i formiddag.

Som High North News rapporterte før helgen vil teknologiselskapet etablere Norges hittil største datasenter i Mo industripark.

Selskapet skal investere rundt 274 millioner kroner (35 millioner amerikanske dollar) i infrastruktur knyttet til datasenteret.


Investor: - En optimal match

Vavilov sier Norge er et ekstraordinært land når det kommer til innovasjon, og at Norge også et viktig geografisk område for vekst for blokkjedeteknologien.

På pressekonferansen berømmet den administrerende direktøren også norske myndigheter for å ha fokus på å skape et fornuftig skattesystem for utenlandske investorer.

– Norge er en optimal match for Bitfurys fokus på kreativitet, innovasjon og vekst, sier Vavilov.

- Vi ser frem til å identifisere nye kundeforhold og utforme produkter og løsninger de trenger for at bedriftene skal kunne driftes sikrere og mer effektivt, tilføyer han.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var også med på åpningen i dag, og han er meget fornøyd med nyetableringen.

– Det er gledelig at Bitfury Group har valgt å etablere deres nye datasenter i Norge i Mo i Rana. Data som ressurs vil øke i viktighet for næringslivet og for samfunnet for øvrig. Dette representerer en stor økonomisk mulighet for norske selskap. Datasenterindustrien vokser fort og besørger Norge med muligheter for økonomisk vekst og nye jobber, uttalte næringsministeren i forkant av pressekonferansen.

Industritoppen: - Vil bety mye

Arve Ulriksen, administrerende direktør i MIP, er takknemlig for at forhandlingene om etableringen førte frem.

– Dette vil bety mye for utviklingen av datasenterindustrien på Helgeland, og samtidig et dette sterkt signal om at nettopp Nordland er blant de mest konkurransedyktige lokasjonene i verden for denne type virksomhet takket være det stabile klimaet, tilgjengelige landområder, høy industrikompetanse og et betydelig vannkraftoverskudd, sier Ulriksen.

Ifølge Mo industripark er Bitfury bransjeledende på verdensbasis når det kommer til utvikling av reguleringer, standarder og "best practice" innenfor den såkalte "blockchainteknologien". Selskapet tilbyr en rekke tjenester knyttet til blokkjedeteknologi, og vil foreløpig være lokalisert på to ulike lokasjoner i MIP.

Datasenterets gjennomsnittlige effektivitet, når det kommer til kraftforbruk (PUE), vil være 1.05 eller lavere. Dette vil ifølge MIP gjøre senteret til et av de mest energieffektive i verden. Bitfurys strømforbruk vil være på 350 GWh årlig basert på 100% fornybar vannkraft levert av Helgeland Kraft.

I tillegg til å drifte datatsenteret, har Bitfury engasjert verkstedgiganten Momek til å produsere og levere mobile datasenter enheter til datasenteret i Mo i Rana. Dette gjør at selskapet raskt kan komme i gang med driften og ha stor fleksibilitet.








 

Nøkkelord