Sydvaranger søker etter partnere og penger

Styreleder i Sydvaranger AS, Peter Steiness Larsen, håper å ha dirftskonsesjonen på plass i løpet av neste år, og jobber parallelt med å finne partnere og investorer til ny gruvedrift i Kirkenes. (Foto: Linda Storholm og Tschudigruppen).
Sydvaranger AS håper å få på plass driftskonsesjon neste år, og leter etter partnere med penger.


Sydvaranger AS håper å få på plass driftskonsesjon neste år, og leter etter partnere med penger.

Eierne av Sydvaranger AS, Tschudigruppen, jobber på spreng med å få på plass partnere og investorer, samtidig som man legger siste hånd på verket på søknaden om driftskonsesjon.

Omfattende arbeid

Styrelederen i Sydvaranger, Peter Steiness Larsen – som også er finansdirektør i Tschudi Shipping – sier til High North News at arbeidet med driftssøknaden kanskje er blitt mer omfattende enn man trodde da Tschudi overtok konkursboet i fjor

- Direktoratet for mineralforvaltning forlanger en komplett plan og utredning for hele gruvens mulige driftstid – hele gruvensliv, for å si det slik, og denne rapporten har vi akkurat fått laget ferdig.

Viktig dokument

Med dette har vi fått på plass et svært viktig dokument, både for konsesjonssøknaden og for å vise til potensielle partnere, sier Larsen.

Han håper å få sendt inn den endelige søknaden om driftskonsesjon før årsskiftet; - men tiden går fort nå frem til jul og nyttår, legger han til.

Styrelederen understreker eiernes ønske om å komme i gang med produksjon i Sydvaranger så raskt som overhodet mulig, ikke minst for å forsøke å beholde så mye som mulig av den lokale kompetansen som ennå finnes i Sør-Varanger.

Høykvalitets malm fra Sydvaranger

- Dette var også en viktig del av begrunnelsen til at vi ville i gang med småskalaprosjektet – selv om småskaladrift ikke er noe mål i seg selv. Det er rett og slett ikke konkurransedyktig, sier Larsen.

Men prisen man oppnår på jernmalmen fra Kirkenes er konkurransedyktig. Peter Steiness Larsen forteller at det er store prisforskjeller på høykvalitetsmalmen fra Kirkenes, som inneholder 68 prosent jernmalm, og jernmalm med lavere prosentinnhold, 62 prosent eller lavere.

- Det er jo veldig positivt for Sydvaranger, og viktig i vår kontakt med potensielle partnere og investorer, understreker Larsen.

Målet er full drift

Målet er at man skal kunne starte fullskaladrift igjen i jernmalmgruven så snart det lar seg praktisk gjøre – og nødvendige tillatelser er på plass.

Styreleder Larsen innrømmer at det kanskje ville vært enklere å finne partnere dersom driftskonsesjonen hadde foreligget, men legger til at man regner med at den vil komme når direktoratet har gjort sitt og offentlig høring er unnagjort.

Håper på medio 2018

- Vi jobber parallelt med disse to tingene, og ser etter partnere både innenfor Norden og i resten av verden. Det er ganske store investeringer som skal til, så man kan jo se for seg et slags samarbeid, men ennå er det for tidlig å si noe mer om dette, presiserer Peter Steiness Larsen.

Han legger til, at dersom alt går noenlunde på skinner fremover, så kan en driftskonsesjon foreligge en gang i løpet av andre kvartal 2018, men at da skal mye klaffe.

- Dessuten vil det avhenge av hvilke innspill som kommer i en høringsrunde. Det vil jo definere mye av direktoratets arbeid, avslutter Larsen.

 

 

Nøkkelord