Sverige forbyr oppdrett i åpne merder i sjø

Den svenske mark- og miljööverdomstolen har satt foten ned for fiskeoppdrett i åpne merder.


Den svenske mark- og miljööverdomstolen har satt foten ned for fiskeoppdrett i åpne merder. 

Det er tre fiskeoppdrettere som alle driver ørretoppdrett i området Höga kusten som mark- og miljööverdomstolen nå har satt en stopp for. Oppdretterne har fått tre år på å avslutte driften, og det er ikke mulig å anke dommen. Direktøren for Matfiskodlarnas branschorganisation Daniel Wickberg sier til Sveriges Radio at han frykter store konsekvenser etter vedtaket. 

En av oppdretterne uttaler at det kommer til å være slutten for hele næringen. Motstanderne av sjøbasert oppdrett mener det er bedre å flytte produksjonen på land, for å få bedre kontroll over utslippene som kommer fra produksjonen, mens oppdretterne på sin side peker på at det per i dag ikke finnes gode nok løsninger for landbasert oppdrett som også er forsvarlig økonomisk. 

Selskapene som har fått tre år på seg til å legge ned produksjonen på lokalitetene her Nordic Trout Sweden AB og Mjälloms Fisk AB. Norskeide Wangenstensfisk AB driver oppdrett i Storsjön, har søkt om å få øke produksjonen til 850, men får bare maks 550 tonn. Wangensten bruker fisken som produseres i Storsjön til rakfiskproduksjon. Daglig leder Jørn Wangensten sier til Intrafish at de vil tilpasse seg dommen.

Nøkkelord