SV: - Nord-Norgedebatten er blitt destruktiv

-Dagens Nord-Norgedebatt er blitt destruktiv, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes, og maner til nordnorsk samling til en region. (Foto: Magnus Fröderberg, Norden.org).
- Når man lar samarbeidet kollapse slik som nå, så tar man ikke Nord-Norges utfordringer på alvor, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes.


-Når man lar samarbeidet kollapse slik som nå, så tar man ikke Nord-Norges utfordringer på alvor, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

Stortingsrepresentanten fra Troms mener fylkespolitikerne svikter sitt ansvar som politikere i og for Nord-Norge dersom de ikke innser at det er makta som rår, og at det er makt og «kjøttvekt» som får gjennomslag nasjonalt.

En destruktiv debatt

-Hvis vi ser litt tilbake i tid, så gjentar historien seg, dessverre. Da Landsdelsutvalget gikk overende satt AP i ledelsen i alle de tre fylkene. Vi har aldri hatt så mye spetakkel som da.

Nå er den politiske sitsen den samme, og samarbeidet kollapser på grunn av Troms’ ønsker om å innlemme Narvikregionen. Et ryddig samarbeid blir problematisk – og debatten blir destruktiv, sier Fylkesnes til High North News.

En nordnorsk region

Han har tidligere tatt til orde for at Nord-Norge bør bli en samlet region – og mener at hvor makta eventuelt skal samles er noe politikerne er opptatt av, ikke befolkningen, næringslivet eller organisasjonene.

-Jeg oppfatter ikke at det er sterk motstand blant folk mot en nordnorsk region. Det er politikerne som er redd endring av sin makt og posisjon, mens det som er viktig for Nord-Norge som region er samlet makt og samlet innflytelse.

Torgeir Knag Fylkesnes peker på at hver for seg har de tre nordnorske fylkene ekstremt lite innflytelse når de møter makta i Oslo.

Tyngde, makt, kjøttvekt

-Vi sitter og småbjeffer hver for oss, og taper i fordelingskampene gang på gang – innenfor samferdsel, fordelingsnøkkelen til fylkeskommunene, regionale utviklingsmidler, skatter og avgifter. Alt fordi vi ikke samordner og enes om hva som er viktig for Nord-Norge.

Innflytelse, sier Fylkesnes, -er et spørsmål om makt, tyngde, kjøttvekt – kall det hva du vil. Når Nord-Norge står samlet som region får argumentene, og realitetene, mye større konsekvenser for Regjeringen. Ser man ikke det, så svikter man landsdelen.

Det korteste strået

I dag er ikke premissene i norsk politisk debatt preget av det nordnorske på noe nivå. Og det til tross for at de fleste, i alle fall snakker om, at fremtiden ligger i nord.

Slik det fungerer nå ender vi systematisk opp med det korteste strået, og det i en region som kunne blitt Norges tredje største – en region som er Norges mest interessante med tanke på utvikling og ressurser. Så blir vi sittende igjen på kaikanten, og er fornøyd hvis vi får et stykke asfaltert vei. Det holder ikke, sier Fylkesnes.

Glem tidsfristene

Han har likevel ikke gitt opp håpet om nordnorsk samling, men håper heller at den begynnende debatten er starten på et langsiktig samarbeid, der man blir enige om hva som er vesentlig og hva som ikke er det.

-Hvor kontorene ligger er uviktig. Felles og omforent utnyttelse av ressurser til beste for landsdelen er viktig. Og det er ingen grunn til å legge vekt på tidsfrister som Jan Tore Sanner og Regjeringen har satt i denne sammenhengen.

Nordnorsk regionalisering er et utviklingsprosjekt, der målet er å snakke med en stemme. Dagens balkanisering gir minimal innflytelse, men hvis vi bestemmer oss for kraftsamling i nord, så kan vi gjøre det akkurat når vi vil. Som f.eks. Trøndelag har gjort det, sier Torgeir Knag Fylkesnes.




Nøkkelord