Kronikk: Strategisk lokalisering for Luftforsvarets ledelse

Joc
– Nordland er landets mest komplette og varierte forsvarsfylke, skriver Norvoll og eksemplifiserer blant annet med Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) og Nasjonalt luftoperasjonssenter (bildet) som begge er lokalisert til Reitan i Bodø kommune. (Foto: FOH)
Forsvaret er viktig for samfunnsutviklinga i Nordområdene. Når Stortinget snart skal ta stilling til den nye langtidsplanen for Forsvaret, så vil det ha stor betydning for vårt framtidige nord.


Forsvaret er viktig for samfunnsutviklinga i Nordområdene. Når Stortinget snart skal ta stilling til den nye langtidsplanen for Forsvaret, så vil det ha stor betydning for vårt framtidige nord.

Det er enighet om at Nordområdene er Norges viktigste utenrikspolitiske satsingsområde. Ei positiv utvikling i nord oppnås ikke uten sikkerhet, stabilitet og forutsigbarhet. Samtidig må Forsvaret ha et internasjonalt fokus, og Forsvaret må ivareta samfunnssikkerheten ved å støtte Politiet i forsvaret mot terrorhandlinger, ikke minst i hovedstaden vår.
Jeg velger å se alle rollene i sammenheng, der Forsvarets overordnede oppgave er å forsvare landet. Denne oppgaven er uløselig knyttet til nord.

Det fagmilitære rådet har ikke utløst den debatten jeg håpet på. Kom debatten i skyggen av andre forhold som på sitt vis påvirker forsvarssektoren? Vi i Norge tar imot vår andel av et økende antall flyktninger i Europa og verden. Inntektene fra petroleumssektoren må forventes å bli lavere enn før. Dollarkursen skaper utfordringer for Forsvaret. Summen av dette tvinger oss alle til å tenke nytt.  

Forsvarsjefen foreslår å redusere antall baser. Det er mulig uten å rokke ved hovedlinjene i den langtidsplanen Stortinget vedtok i 2012. I Bodø er vi ferdige med kampflysaken og former framtidas motor i nord og "Nye Bodø" med utgangspunkt i at rullebanen må flyttes og Forsvarets arealer frigjøres til utvikling av byen. Det er likevel naturlig for meg å kommentere at vi i Bodø syns det er underlig dersom det skulle bli slik at basene på Rygge og Værnes revitaliseres, til tross for nylige stortingsvedtak om nedleggelser og Forsvarssjefens ønske om færre baser.

Luftforsvarets ledelse ble i 2012 vedtatt lagt til Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan. Det nasjonale luftoperasjonssenteret (NAOC) er allerede etablert der.  Sammen med Luftfartstilsynet og Avinors kontrollsentral har vi i Bodø landets sterkeste fagmiljø for luftkontroll i Nordområdene.  I tillegg har vi sikkerhetsfunksjonen i Hovedredningssentralen Nord-Norge. Bodø er dermed et viktig nav i landets sikkerhetspolitikk.   

Reitan er Norges og NATOs vindu mot Nordområdene og Arktis, og leverer situasjonsforståelse og militær ledelse som vekker internasjonal interesse. Reitan bør videreutvikles, både for Forsvaret og NATO. Med alliansens økte fokus på hjemlige utfordringer, er det naturlig at norske myndigheter bygger videre på et sterkt hovedkvarter og tilbyr det til alliansen. Luftforsvarets samlede ledelse på Reitan vil bidra til å gjøre hovedkvarteret enda mer attraktivt og synlig for NATO. At Sjefen for Luftforsvaret skal etableres på Rygge, adskilt fra NAOC og FOH og i strid med Stortingets vedtak fra 2012, samtidig som han trer inn i en ny rolle som taktisk styrkesjef, ser vi i Bodø kommune på som et feilskjær.

Forsvarssjefen sier at av at "det er operative fordeler knyttet til å samlokalisere ledelsen med annen virksomhet på Reitan". Hans anbefaling om å legge Luftforsvarets ledelse til Rygge begrunnes med "en samlet vurdering av og prioritering av operative og økonomiske forhold". Den operative siden er jeg ferdig med – den går i Reitans favør. Da er det ekstra uheldig at «økonomiske forhold» ikke er offentliggjort.
Ønsker Stortinget å vedta en langtidsplan uten at det økonomiske grunnlaget er lagt fram, og uten at vi kjenner kostnadene?
Jeg mener at vi har lært nok til at et minste krav må være inngående kunnskap om kostandene, og de bør være tilgjengelig for alle.

Jeg er helt enig i at Forsvaret skal bidra med helikopterberedskap på Rygge for søk, redning og for bekjempelse av terror i hovedstadsområdet.  Men disse kvalitetene på Rygge gjør det ikke nødvendig å plassere Sjefen for Luftforsvaret med tilhørende staber der. Hovedstaden er like trygg om Luftforsvarets ledelse flytter til Reitan.

Jeg er opptatt av utviklingen i Nordområdene. Jeg har tro på den norske totalforsvarsmodellen der militære og sivile kapasiteter og ledelse støtter hverandre. Den skal fungere i fred, krise og krig, og blant annet bidra til at våre fiskeriressurser og økonomiske mulighetene i nord kan fylle tomrommet etter tapte oljeinntekter fra Nordsjøen. Store, nasjonale interesser står på spill og det er behov for en tydelig, militær tilstedeværelse og alliansens oppmerksomhet i Nordområdene.

Sjefen for Luftforsvaret bør lokaliseres på Reitan i samsvar med Stortingets vedtak, strategiske forhold, og som en del av en integrert, helhetlig og framtidsrettet løsning for ledelse!





 

Nøkkelord