Stort oljefunn i Barentshavet

Lundin Norway and its partners Aker BP and DEA Norway have made what may be a large discovery in the southern Barents Sea. (Archive photo: Lundin)
Lundin Norway AS har funnet olje og gass i Filicudiprospektet i det sørlige Barentshavet. Funnet kan bli større enn Johan Castberg.


Lundin Norway AS har funnet olje og gass i Filicudiprospektet i det sørlige Barentshavet. Funnet kan bli større enn Johan Castberg. 

Det er brønn 7219/12-1, boret av Lundin Norway AS som har gitt funn, og selskapet borer for øyeblikket 7219/12-1A i samme prospekt, PL533, opplyser de i en pressemelding. 

Brønnene ligger omtrent 40 kilometer sørvest av Johan Castberg, og 30 kilometer nordvest av Alta- og Gohtafunnene på Loppahøyden i det sørlige Barentshavet. Funnet er estimert til å være mellom 35 og 100 millioner fat oljeekvivalenter, men i følge selskapet med en "betydelig oppside som krever videre avgrensning", altså flere brønner.  Lundin mener ressurspotensialet i denne lisensen er på opp mot 700 millioner fat oljeekvivalenter. Johan Castberg er til sammenligning på rundt 500 millioner fat. 


Høy kvalitet

Det er riggen Leiv Eiriksson som har stått for boringen, og de påtraff en oljekolonne med høy kvalitet på 129 meter, med 63 meter olje og resten gass. Det er nå gjort en omfattende datainnsamling og tatt prøver som skal analyseres videre. Sidebrønnen har bekreftet reservoaret og hydrokarbonkolonnen, og det skal nå gjøres ytterligere undersøkelser og videre avgrensningsboring. 

Det er identifisert flere andre prospekter på Filicuditrenden i den samme lisensen, PL533, som til sammen har et ressurspotensiale på opp mot 700 millioner fat.
Partnerne Aker BP og Lundin vurderer nå å bore inntil to ekstra prospekter i år, Hufsa og Hurri, som er vurdert å inneholde henholdsvis 285 og 218 millioner fat hver. Med suksessen fra Filicudi har de redusert risikoen på boring av disse. 


Det er Lundin Norway som er operatør i lisens PL533. De har sammen med partnerselskap Aker BP 35 prosent hver, mens DEA Norge AS har 30 prosent. 


Nøkkelord