Store Norske-saken utsatt i Longyearbyen

Store Norske Spitsbergen Kulkompani er hjørnesteinsbedriften i Longyearbyen, men hva skal den drive med, ut over kullgruvedrift? Det skal Longyearbyen lokalstyre uttale seg om, men først i neste uke. (Foto: Mateusz War, Wikimedia Commons).
Longyearbyen lokalstyre utsatte behandlingen av Store Norske-saken i går kveld.

 
Longyearbyen lokalstyre utsatte behandlingen av Store Norske-saken i går kveld.

Lederen av Longyearbyen lokalstyre, Arild Olsen, sier til avisa Svalbardposten, at han valgte å utsette hastebehandlingen etter å ha sett reaksjoner på hastebehandlingen i avisene;

- Jeg må ta hensyn til at noen mener det de gjør og ytrer seg som de gjør i media. Da ser jeg ingen grunn til å ta møtet i kveld (torsdag), sa Olsen til avisen. 

Ny møtedato er satt til 23. juni.

Hva skal SNSK gjøre?

Bakgrunnen for det hele er at Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har bedt Longyearbyen lokalstyre om å si hva det mener om Store Norske virksomhet på Svalbard fremover. Brevet fra NFD var imidlertid forsvunnet i LLs system, og saken ble ikke oppdaget før det kom en purring fra departementet.

Forrige fredag avgjorde et hasteinnkalt administrasjonsutvalg at saken skulle tas opp torsdag 15. eller tirsdag 20. juni, og i onsdag forelå det et forslag til vedtak, signert lokalstyreleder Arild Olsen.

Venstre protesterte

Ifølge Svalbardposten er det særlig partiet Venstre som har motsatt seg hastebehandlingen. Lederen i Venstre på Svalbard, Oddmund Rønning, mener Arbeiderpartiet har brutt avtalen partiene imellom, noe Arild Olsen på sin side avviser.

Uansett sier Venstre seg nå fornøyd med at saken er utsatt, og lokalstyreleder Olsen sier seg egentlig enig i at det er bra. 

- I en så stor og viktig sak er det en fordel at flest mulig opplever at de har fått nok tid til å kunne håndtere det, sier Olsen.




Nøkkelord