Stoltenberg om Russland: - NATO fortsatt åpen for meningsfull dialog

Utviklingen i Midtøsten, og situasjonen i Syria, står også på programmet når NATOs utenriksministrene møtes i dag. Her er alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert på pressekonferansen i forkant av møtet, i går. (Foto)
Russland står øverst på agendaen når NATOs utenriksministre møtes i Brussel i dag for å forberede forsvarsalliansens toppmøte i juli.


Russland står øverst på agendaen når NATOs utenriksministre møtes i Brussel i dag for å forberede forsvarsalliansens toppmøte i juli. 

- Når spenningsnivået er høyt er det enda viktigere å snakke med Russland, og NATO er fortsatt åpen for en meningsfull dialog. Vi fortsetter å jobbe frem mot det neste møtet i NATO-Russland-rådet, uttalte alliansens toppsjef Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i går kveld.

NATOs forhold til Russland er første post på programmet i dag, når utenriksminister Ine Eriksen Søreide og alliansens øvrige utenriksministre møtes for å forberede toppmøtet for NATOs stats- og regjeringssjefer 11 og 12 juli.


- Farlig oppførsel

På plass i Brussel i dag er også tidligere CIA-sjef Mike Pompeo, som nylig har blitt godkjent av Senatet som USAs nye utenriksminister.

På pressekonferansen i går uttalte Stoltenberg at det i flere år har vært et mønster med «farlig oppførsel» fra russiske myndigheters side.

NATO-sjefen viser til blant annet til annekteringen av Krim, destabiliseringen i Øst-Ukraina, innblanding i demokratiske prosesser, cyberangrep og villedende informasjon.

- Russland har også støttet det brutale regimet i Syria, som gjentatte ganger har brukt kjemiske våpen. Det er også svært sannsynlig at Russland sto bak nervegiftangrepet i Salisbury, sier NATO-sjefen.

Les også: NATO dypt bekymret: Gir full støtte til May

Til pressefolkene uttalte han i går at forsvarsalliansen har respondert med fasthet og bred enighet.


Historisk styrking av alliansen

- Vi har gått gjennom den største forsterkningen av vårt kollektive forsvar siden slutten av den kalde krigen, sier han, og viser til alt fra styrking av cyberforsvaret til økte forsvarsbudsjetter for alliansens medlemsland.

- Men vi fortsetter å se flere forsøk på skremme og blande seg inn i allierte land, så vi må fortsette å tilpasse oss disse blandede utfordringene, og ministrene vil fortsette å se på hva mer vi kan gjøre, sier den tidligere norske statsministeren.

– I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er det viktig å hegne om det transatlantiske samarbeidet, og alliert samhold er en hovedprioritering for Norge foran årets Nato-toppmøte. Norge skal bidra til bredden av NATOs kjerneoppgaver og til at alliansen fortsetter å omstille seg. Vi har vært en pådriver for å tilpasse NATOs kommandostruktur og for å styrke alliansens maritime dimensjon, sier utenriksminister Eriksen Søreide i en pressemelding.

Stabiliseringsfremme i sør, og situasjonen i Afghanistan er også blant temaene som ministrene diskuterer i dag.









 

Nøkkelord