Stiller seg bak den dopingtatte iditarodvinneren

The Norwegian Iditarod finisher Ralph Johannessen supports Iditarod winner Dallas Seavey whose dogs failed doping test. (Photo: (Foto: Cilje Abelsen Moe/Marc Lester/Alaska Dispatch News)
Hele Alaska er i sjokk etter at flere av hundene i spannet til toppkjører Dallas Seavey testet positivt i en dopingkontroll i etter Iditarod 2017. – Jeg tror han er uskyldig, sier hundekjører og iditaroddeltaker Ralph Johannessen (59).


Hele Alaska er i sjokk etter at flere av hundene i spannet til toppkjører Dallas Seavey testet positivt i en dopingkontroll i etter Iditarod 2017. – Jeg tror han er uskyldig, sier hundekjører og iditaroddeltaker Ralph Johannessen (59).

Etter tre deltakelser i verdens lengste hundeløp kjenner han både løpet, organisasjonen og konkurrentene. I 2016 kjørte nordmannen inn til en sterk åttendeplass.

- Jeg har fulgt med i debatten på innsiden av Iditarod. Og på siden «The Iditarod Official Finnishers Club» (IOFC) er det mye aktivitet. Det er fullstendig kaos innad i miljøet og rundt denne dopingsaken, sier Johannessen.

Han kan ikke annet enn å tro at den dopingtatte Seavey er uskyldig. For ikke bare var dosen av medikamentet Tremadol svært høy hos hver av hundene, medisinen var også gitt i et tidsrom hvor det er nærmest utenkelig at en så profilert og i følge Johannessen, oppegående hundekjører skulle ta risikoen med å gi hundene ulovlige midler.

- Det er nærmest utenkelig at en hundekjører av Seaveys kaliber skulle risikere å bli tatt på denne måten. Alle vet at både hunder og kjørere blir testet før løpet, underveis og etter løpet. Jeg har opplevd det selv, sier Johannessen.

Les også: Dallas Seavey satte nye rekorder i Iditarod

Ralph Johannessen i showstart under Iditarod. (Foto: Trude L. Paulsson)

Støtter Seavey

Johannessen har konkurrert mot Seavey og sett prestasjonene hans på nært hold.

- Dette er en svært oppegående mann. En som veier trugene sine på vekta for å ha det letteste utstyret. Han er lynskarp og kan umulig være så dum at han doper hundene sine rett før målgang i Nome, sier hundekjøreren.

Han forteller at det er sterke krefter rundt hundeløpet i Alaska og at det er mange som ikke liker hundesporten i seg selv og at konkurransen om å vinne løpet er knallhardt.

- I tillegg er Iditarod en sterk organisasjon, og det er sterke krefter som motarbeider hundeløpet. Vi har jo allerede sett vinklingen på løpet fra dyrevernsorganisasjonenes øyne. Det er en stor gruppe og de setter hardt press på sporten, sier Johannessen.

Ralph Johannessen i mål i Nome i 2014. En opplevelse han forteller er nærmest ubeskrivelig. (Foto: Trude L. Paulsson)

Sårbart

Johannessen mener det er sårbart å bli tatt for doping i hundesporten.

- Vi hadde samme situasjon i Norge for noen år tilbake. En hundekjører testet positivt, men ble frikjent for å ha foret med hestekjøtt som inneholdt ulovlige stoffer. Slikt kan skje, sier Johannessen.

I tillegg sendes hundeforet som skal brukes underveis i Iditarod ut til landsbyene rundt i Alaska allerede en måned før det tas i bruk av hundekjørerne i løpet.

- Vi har ikke kontroll på hva som skjer med hundeforet vi sender ut til sjekkpunktene. Det er ingen overvåkning, og det kan med enkelhet tilføres hva som helst inn i maten vi gir til hundene. Det er bare å bruke en sprøyte, stikke den i kjøttet og hundene får ulovlige stoffer i seg via foret, sier iditarodkjøreren.

Trekker seg fra Iditarod

Dallas Seavey har gått ut og offisielt trukket seg fra neste års Iditarod, og potensielt alle løp i fremtiden fordi han selv velger å stå fram om dopingskandalen.

- Mitt hundespann har hatt en positiv dopingtest i Nome. Jeg har gjort det jeg kan for å få denne informasjonen ut i offentligheten og jeg har utsatt dette så lenge jeg har kunnet for å la Iditarod ta det rette valget og offentliggjøre informasjonen selv, sier Seavey i en YouTube-video.

Grunnen til at Seavey selv trekker seg, er fordi han i videoen trosser en såkalt «gag-rule» - en Iditarod-regel som sier at kjørere ikke har lov til å uttale seg kritisk til noe som omhandler Iditarod-løpet, organisasjonen eller sponsorer i en gitt tid omkring hundeløpet.

Brudd på regelen kan sanksjoneres med blant annet tilbakevirkende diskvalifikasjon og mulig fremtidig diskvalifikasjon for et gitt antall år.

- Grunnen til at jeg uttaler meg nå, er fordi jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har brukt de siste ti årene på å bli den beste hundekjøreren jeg overhodet kan bli – og jeg har ikke gjort noe galt, sier Seavey.
Den 30 år gamle Dallas Seavey opprinnelig fra Virginia, bor i Willow i Alaska. (Foto: Marc Lester/Alaska Dispatch News)

Skuffet over Iditarod.

Han forteller videre at han er skuffet over å ha blitt satt i gapestokken av Iditarodorganisasjonen. Og at han tvang organisasjonen til å gå ut med informasjonen om dopingskandalen. At alle fakta skulle på bordet.

- Jeg bryr meg ikke om jeg aldri kjører løp mer, eller om jeg aldri tjener en krone på hundekjøring – som er hele livet mitt, for jeg klarer ikke tanken på at jeg ikke sto opp for meg selv når jeg ikke har gjort noe galt, sier Seavey.

Han mener deler av Iditarod-organisasjonen lider under korrupsjon og «sykdom».

- Dette er som kreft, og det er tøft med cellegift. Men når disse problemene er ryddet opp i, så kan jeg love at blir det bedre –  vi vil få et sunt 1 600 kilometer langt løp i Alaska, sier den profilerte Iditarodvinneren.

Han mener bestemt at noen har gitt medisinen til hundene i ren ondskap, og viser til både konkurrerende hundekjørere og dyrevernsorganisasjoner.

- Jeg har forsøkt å gjøre alt som er i min makt for å motbevise at det var jeg som gav dette til hundene mine. Jeg har tilbudt meg å ta en løgndetektortest, sier Seavey i YouTube-videoen.

Rasende

I pressemeldingen fra Iditarod hvor dopingskandalen ble offentliggjort, fortalte organisasjonen om en hundekjører X som var skyldig i å ha dopet hundene sine, men at det ikke forelå bevis for å kunne felle han og at det ikke ville komme sanksjoner.  Dette kom som en stor overraskelse på Seavey.

- Jeg trodde jeg var frikjent for å ha dopet ned hundene mine selv. Jeg forsto det slik at Iditarod tok saken alvorlig og at de skulle øke sikkerheten rundt sjekkpunkter og hundefôr i fremtiden, sier Seavey.

Seavey er rasende over organisasjonens håndtering av dopingskandalen, og viser til mangel på formell behandling av saken og at ingen har hatt ansvaret for å håndtere bevis. I tillegg mener han tidligere konflikter og protester mot regelendringer har gjort han til syndebukk.

- Så blir alle hundekjørerne mistenkt. Dette handler i bunn og grunn om å ikke ha midler til å vokte hundematen som sendes ut, og at jeg er dårlig likt av organisasjonen, sier Seavey.

Hundekjøreren Dallas Seavey står nå fram og forteller sin historie og opplevelse under dopingskandalen i Iditarod. (Foto: Skjermdump/KTUU)

Mener ledelsen må vekk

I et intervju med KTUU forteller Seavey at han ikke utelukker at en konkurrent kunne gitt hundene Tramadol. Han legger til at det er uaktuelt å kjøre flere løp under dagens Iditarod-ledelse.

- I tillegg til å behandle meg slik de har gjort i denne saken, så har de endret reglene nå i etterkant, og dersom en hundekjører blir tatt for å ha gitt hundene ulovlige midler, så er det kjørerens ansvar ene og alene. Jeg kan ikke kjøre et løp med frykt for ledelsen og hva de kan finne på, som plutselige regelendringer. Vi fortjener en organisasjon som er villig til å kommunisere med oss hundekjørere, som lytter til oss. Jeg må se den endringen før jeg stiller til løp igjen, sier Seavey til KTUU.

Han forteller at det er første gang i historien at hundekjørere står opp mot iditarodledelsen. 

- Det har alltid vært slik at vi hundekjørere stiller til start, for vi har ingen andre alternativ. Uansett hva vi har sagt og gjort, så har ledelsen alltid gjort hva de vil. Og det er støtten og responsen fra andre hundekjørere som gjør at jeg står oppreist, vi står helt klart sammen i dette, og jeg håper vi får se endringer, sier Seavey.

Han mener ledelsen må trekke seg fra Iditarod, og at det er den eneste løsningen for løpet i fremtiden. 

-Med tanke på hvordan denne saken er håndtert, så bør de gå av, sier Seavey til KTUU.

High North News har i to dager forsøkt å komme i kontakt med iditarodledelsen ved direktør Stan Shooley og sjefsveterinær Stu Nelson for kommentar. Ingen har svart på våre henvendelser.





 

 

Nøkkelord