Sterkøl til alle på Svalbard - snart

Så blir det sterkere øl enn pilsner og IPA til alle, også de fastboende, på Svalbard likevel. (Foto: Svalbard bryggeri og Svalbardbutikken)
Øl-elskende svalbardianere blir bønnhørt - begrensningen på 24 halvflasker sterkøl i året skal bort, etter ny høring.


Øl-elskende svalbardianere blir bønnhørt - begrensningen på 24 halvflasker sterkøl i året skal bort, etter ny høring.

Som High North News kunne fortelle for kort tid siden  hadde en "lapsus" i endringene av Forskrift om alkoholordningen på Svalbard gjort at fastboende på Svalbard ville bli avspist med kun 24 bokser/halvflasker sterkøl (over 7 prosent) i året, mens tilreisende, gjester og turister fritt kunne kjøpe så mye de vil over disk på Nordpolet.


Over 7 volumprosent

Dette hadde Venstres leder, Trine Skei Grande, merket seg, og sendt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie om. 

I sitt svar til Grande skiver Høie at den nye ordningen, som skal tre i kraft fra 1. januar 2018, gjør det mulig å kjøpe øl også over 7 volumprosent, slik det tidligere var anledning til å kjøpe øl opp til denne alkoholgrensen.


Ut på ny høring

"I etterkant av denne endringen, ser jeg imidlertid at gjeldende kvote på 24 bokser/halvflasker sterkøl i året framstår som en uhensiktsmessig begrensning på muligheten for å kjøpe slike produkter.

For at opphevelsen av forbudet mot salg av øl som inneholder mer enn 7 volumprosent alkohol skal speiles i befolkningens mulighet til å kjøpe slik drikk, vil jeg i løpet av svært kort tid sende på høring et eget forslag som ytterligere forenkler kvotesystemet for øl. Forslaget vil gå ut på at særkvoten for sterkøl oppheves, og at gjeldende ølkvote skal omfatte alt øl," skriver Bent Høie.


Første øl 1. mars

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse og omsorgsdepartementet sier til High North News at høringsnotatet vil bli sendt på høring onsdag 20. desember.

- I tråd med utredningsinstruksen blir det offentlig høring, hvor alle som ønsker kan få uttale seg om saken. De høringsinstanser som fikk tilsendt saken om opphevelse av forbudet mot salg og skjenking av øl med mer enn 7 volumprosent alkohol, vil også få denne høringen direkte tilsendt.

Høringsfristen settes til seks uker, slik at fristen blir 31. januar 2018. Dette vil muliggjøre forskriftsendringer fra 1. mars 2018, sier Bjerke.




Nøkkelord