Sterk økning i sjømateksportenNorge har så langt i år eksportert sjømat til en verdi av 51,8 milliarder kroner. 

Sammenlignet med fjoråret er det 3,6 milliarder mer, eller en verdiøkning på 7 prosent. 

Bare i september ble det eksportert sjømat for 6,7 milliarder kroner, for den enkeltmåneden er det en økning på 11 prosent, eller 682 millioner kroner, sammenlignet med september 2014. 

– En ny sterk måned for norsk sjømateksport skyldes blant annet at våre viktige nærmarked i EU kjøper mer laks til høyere priser i norske kroner enn de gjorde i samme periode i fjor. I tillegg er det vel verdt å nevne at USA har kjøpt 32 prosent mer laks så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Torskens vekst skyldes ikke minst at vårt viktigste torskemarked Portugal har kjøpt mer torsk til høyere priser sammenlignet med samme periode i fjor. Dette prisbildet henger blant annet sammen med en svak nedgang i årets torskekvoter. Underliggende for det hele er at eksporten er hjulpet av en svak norsk krone, sier Marit Rein, fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.


Laksen størst

Det er laksen som står for brorparten av eksportverdien hittil i år, med 33,6 av 51,8 milliarder. Eksporten av laks økte med seks prosent, eller 2 milliarder kroner sammenlignet med fjorårets ni første måneder. Bare i september alene ble det eksportert laks for 4,3 milliarder kroner, som er en økning på hele 22 prosent. 

Snittprisen for hel, fersk laks var i september 41,76 kroner per kilo, mens den i september i fjor lå på 34,94 kroner. 

De største kjøperne av norsk laks i september var Polen og Frankrike.

Eksporten av ørret har gått ned med 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. De største markedene for norsk ørret var Japan og Canada.  


Nedgang for sild og makrell

Eksporten av fersk torsk, inkludert filet, har så langt i år en verdi på 1,6 milliarder kroner, en økning på 22 prosent, eller 287 millioner kroner mer. Eksporten av fersk torsk i september var på 64 millioner kroner, en økning på hele 44 prosent fra i fjor. 

Klippfiskeksporten i år har hittil en verdi på 2,8 milliarder kroner, en økning på 17 prosent fra i fjor. Volumet har falt med 6824 tonn, mens verdien er gått opp.

Saltfisk representerte en eksportverdi på 958 millioner kroner. 

Silde- og makrelleksporten har gått ned fra i fjor. Eksportverdien for sild og makrell hittil i år er henholdsvis 1,5 og 1,6 milliarder kroner. De største markedene for sild er Ukraina og Polen, mens Japan og Nederland tar unna mest makrell. 

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.