- Statsbudsjettet får store konsekvenser i Troms

Fylkesrådet i Troms er lite tilfreds med regjeringens forslagt til statsbudsjett for 2018. Fra venstre: Ivar B. Prestbakmo (Sp), Sigrid Ina Simonsen (Ap), Willy Ørnebakk (Ap), Ane-Marte Aasen (Krf) og Roar Sollied (V). (Foto: Troms fylkeskommune).
I regjeringas forslag til statsbudsjett kuttes de regionale utviklingsmidlene i Troms med om lag 20 prosent neste år.

 

I regjeringas forslag til statsbudsjett kuttes de regionale utviklingsmidlene i Troms med om lag 20 prosent neste år.

- Konsekvensen blir at fylkeskommunen i 2018 ikke vil kunne bidra til kommunale næringsfond, slik vi har gjort til nå. I 2017 fikk alle kommunene i Troms 700.000 kroner for å gjennomføre utviklingstiltak som er viktig for kommunen og det lokale næringslivet. 

Bedriftene og prosjektene som får støtte gjennom slike kommunale næringsfond vil ofte ikke nå opp i andre nasjonale virkemiddelordninger, sier fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen (Ap) i en pressemelding fra fylkesrådet i Troms.

 Videre vil midler til de kommunale grunnlagsinvesteringene, som næringsarealer, kaier, vannverk o.l., måtte reduseres kraftig – eller utgå. Inneværende år har fylkeskommunen hatt 15 millioner kroner til slike tiltak.

- Evaluering av kommunale grunnlagsinvesteringer viser at dette er investeringer som er særlig nyttig for bedrifter som allerede er etablert og at det er viktige tiltak som legger til rette for videre vekst i næringslivet i Troms, sier fylkesråd Simonsen.

Fylkeskommunen har ansvar for å fremme verdiskaping og samfunnsutvikling i hele Troms.  I dette arbeidet er lokale og regionale aktører viktige partnere.  Gjennom investeringene er næringsarealer og kaianlegg satt i stand, og flere arealer har fått utvidet kapasitet, noe som er med på å gjøre kommunene i Troms konkurransedyktige nasjonalt.

Gjennom kommunale grunnlagsinvesteringer har man lykkes med å gi rom for etablering av leverandørindustri for blant annet oppdrettsnæringen. 

- Det er skuffende at regjeringa ikke legger bedre til rette for at fylkeskommunene kan opprettholde ordninger som vi vet er viktig for næringslivet rundt om i hele landet. Med dette budsjettet svekker regjeringa fylkeskommunens muligheter til å oppfylle regjeringas egne mål om sterkere regioner i Norge. Til syvende og sist er det kommunene og innbyggerne i Troms som blir taperne, sier fylkesråd for kultur og næring i Troms, Sigrid Ina Simonsen.



 

Nøkkelord