Staten vant første runde i klimarettssaken

According to NTB news agency, the verdict requires Greenpeace Nordic, YFE Norway and the Grandparents’ Climate Action (NGO) to pay the Norwegian Ministry of Oil and Energy NOK 580,000 to cover its expenses for the court case.
Torsdag falt dommen i Norges første klimarettssak hvor Greenpeace, Natur og Ungdom saksøkte staten med bakgrunn i tildeling av oljelisenser i Barentshavet og hensynet til fremtidens generasjoner.



Torsdag falt dommen i Norges første klimarettssak der staten var saksøkt med bakgrunn i tildeling av oljelisenser i Barentshavet og hensynet til fremtidens generasjoner. Staten vant.

I følge NTB kommer det frem av dommen at Greenpeace Norden, Natur og Ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjon dømmes til å betale 580.000 kroner i saksomkostninger til Olje- og energidepartementet.

- Vi er uenige i denne dommen. Klimaet tåler ikke mer olje. Det er klimaforskerne krystallklare på. Den norske oljepolitikken svikter min generasjon og truer min framtid. For oss er det klart at staten bryter Grunnloven og vår rett til sunt miljø. Tingretten legitimerer en navlebeskuende klimapolitikk som ser bort fra at klimakrisa ikke kjenner landegrenser, sier leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær i en pressemelding.

Les også: Klimasøksmålet: – Folkets bevissthet kan felle staten

- Vi er uenige i denne dommen. Klimaet tåler ikke mer olje, sier leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær. (Foto: Natur og Ungdom)

Ankefrist

Saken er det første av sitt slag i Norge, men er ikke unik. Ifølge en oversikt fra FNs miljøprogram og Colombia Law School har det vært nærmere 900 miljørettssaker globalt.

- I arbeidet med dette søksmålet har vi avdekket grove feil i oljeforvaltningen. Klimahensyn er fraværende og de økonomiske utredningene inneholder feil i hundremilliarderklassen. At Olje- og energidepartementet regner feil med hundrevis av milliarder er alvorlig. Dette er noe som ikke hadde blitt avdekket uten søksmålet vårt, sier Skjoldvær.

Nå som dommen er offentliggjort er ankefristen fire uker. Det skal miljøorganisasjonene ta stilling til i tida framover.

- Vi vil nå lese dommen grundig, og vurdere om vi vil anke dommen og om vi har økonomiske midler til det, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Les også: -Staten må dømmes i klimasøksmålet

- Natur og Ungdom har kjempet framtidas sak i over 50 år, og vi gir oss ikke før kampen er vunnet. Nå må vi bestemme om for om vi vil fortsette å gjøre det gjennom rettssalen. Om vi velger å anke så er det fordi vi tror vi kan vinne i rettssalen. Derfor skal vi først lese dommen grundig før vi bestemmer oss for om vi skal anke, avslutter Skjoldvær.  





Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte staten for brudd på Grunnlovens § 112, som kalles Miljøparagrafen. De tapte saken, og skal nå ta stilling til ankefristen ifølge leder Truls Gulowswn i Greenpeace Norge. (Foto: Greenpeace Norge)
FAKTA OM KLIMARETTSSAKEN:

  • Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte staten for brudd på Grunnlovens § 112, som kalles Miljøparagrafen.
  • De mener utdelingen av nye oljelisenser i Barentshavet strider mot bestemmelsen som har følgende ordlyd: «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten»
  • Saken ble først i Oslo tingrett fra 14. -23. november.
  • Det er første gang Miljøparagrafen har blitt prøvd for retten.
(Kilde: Natur og Ungdom, Greenpeace Norge og NTB)

 

Nøkkelord