Sparebank1 Nord-Norge med 1,5 milliard i overskudd

Konsernsjef Jan-Frode Janson kan nok en gang notere seg et godt økonomisk resultat for banken han om få måneder slutter å jobbe for. Senest 1.mai tiltrer han i en tilsvarende stilling i Sparebanken SMN. (Foto: Marius Fiskum/Sparebank1 Nord-Norge)
Det foreløpige resultatet for 2016 gir den nordnorske banken et overskudd før skatt på 1,54 milliarder kroner. Det nordnorske samfunnet kan vente seg 410 millioner av disse som utbytte.


Det foreløpige resultatet for 2016 gir den nordnorske banken et overskudd før skatt på 1,54 milliarder kroner. Det nordnorske samfunnet kan vente seg 410 millioner av disse som utbytte. 


Resultatet er 411 millioner kroner høyere enn i 2015, og konsernsjef Jan-Frode Janson viser til at nordnorsk næringsliv har medvind for tiden med god vekst i både sjømat, reiseliv og anlegg.

- Går det godt for Nord-Norge gir det også gode rammebetingelser for landsdelsbanken, sier han. I følge Janson har banken i 2016 opplevd tilstrømming av mange nye kunder, som han mener tyder på at forretningsmodellen er attraktiv. 

- Gode digitale løsninger og rådgivere med lokalkunnskap som er tilstede i hele landsdelen treffer kundene, sier han. 

Overskuddet kommer hele landsdelen til gode. Som største eier får det nordnorske samfunnet 410 millioner kroner i utbytte, over 100 millioner utbetales i år, mens resten settes av i stiftelser. 

- Med en eiermodell der kundene eier 54 prosent av konsernet betyr dette overskuddet et rekordstort utbytte til hundrevis av små og store prosjekter som bygger Nord-Norge, sier konsernsjef Jan-Frode Janson. 

Selv om 2016 har vært et godt år er man usikker på framtidens konkurranse. Konsernsjefen sier at kampen om kundene kommer til å hardne til, men at et resultat som dette er med på å ruste selskapet for det som måtte komme.

- Vi har et godt grunnlag å bygge på, og kommer til å fortsette arbeidet med å utvikle landsdelsbanken, sier Janson. Men fortsatt vekst vil avhenge av flere parametre mener han, og banken satser nå tungt på digitalisering og automatisering. Janson viser til at det nå er roboter som gjør oppgaver mennesker tidligere gjorde, og han tror det vil komme flere slike løsninger framover. 

- Samtidig skal vi fortsette å dyrke vår egenart. Vi tror den beste kundeverdien skapes gjennom gode digitale løsninger i kombinasjon med lokal tilstedeværelse, lokalkunnskap og dyktige ansatte som brenner for å utvikle landsdelen, sier han.




 


Hovedtallene fra SNN-regnskapet (2015-tallene i parentes): 

Resultat før skatt: 1.544 millioner (1.033 millioner)

EK-avkastning: 12 % (9,1 %)

Reduserte kostnader: - 2,4 % sammenlignet med 2015 (eks. omstillingskostnader) 

Utbytte: Foreslått kontantutbytte 3,45 kroner per EK-bevis (2 kroner)

Ren kjernekapitaldekning: 15 % (13,9 %). Konsernet har nådd kapitalmålet på 14,5 %.

 

Nøkkelord