Søstre tar Egil Kristoffersen & Sønner til nye høyder

Eva Maria Kristoffersen er daglig leder i selskapet Egil Kristoffersen og Sønner AS, og har også styreverv i Norges sjømatråd og NHO Nordland. (Foto: Ørjan Bertelsen)
Tross utfordringer gjennom fjoråret, med laksesykdommen ILA og nedslaktning av store mengder fisk, ble 2015 et meget godt driftsår for konsernet Egil Kristoffersen & Sønner AS.


Tross utfordringer gjennom fjoråret, med laksesykdommen ILA og nedslaktning av store mengder fisk, ble 2015 et meget godt driftsår for konsernet Egil Kristoffersen & Sønner AS. 

Selskapsregnskapet viser et overskudd på 100 millioner kroner, mens konsernregnskapet viser et overskudd på i overkant av 70 millioner kroner. Nå unner søstrene Eva Maria Kristoffersen (daglig leder) og Anna Elisabeth Kristoffersen (styremedlem) seg et utbytte på 10 millioner kroner.

I årsregnskapet kommer det frem at det avgitte konsernbidraget i 2014 var på 2,8 millioner kroner, mens det i 2015 var på hele 23,2 millioner kroner.

- Det er jo veldig bra at vi får til å gjøre det så greit, sier en nøktern - men blid - Eva Maria Kristoffersen på telefon fra «hovedkvarteret» i Bø i Vesterålen. 

- Det går jo litt opp og ned. Man må bruke pengene riktig, så har man livets rett fremover i tid. Og man må ha flinke folk og en god organisasjonskultur, for å få et godt resultat, legger hun til.


Tradisjonsrik familiebedrift

Det familieeide selskapet har røtter tilbake til 1930-tallet, og Eva Maria Kristoffersen har vært daglig leder siden i 2008. Hun eier 60 prosent av aksjene, mens søsteren Anna Elisabeth eier de resterende 40 prosentene.

Bedriften, som driver oppdrett av laks og slakterivirksomhet i Bø kommune, er også engasjert i smoltproduksjon i Meløy kommune. Denne drives gjennom det heleide datterselskapet Nordland Akva AS.

Selskapets forretningsområde er produksjon av smolt og matfisk, og salg av smolt, fersk og frosset laks til bedriftskunder. Egil Kristoffersen & Sønner er også aksjonær i Norway Royal Salmon ASA, som solgte mer enn 90 prosent av selskapets matfisk.

2015 startet optimistisk, med en fin inngang på matproduksjonen i Bø. Ved slakteriet ble det imidlertid et tilbakeslag tidlig på vinteren, på grunn av sprekkdannelser i gulv og ustabile fundamenter. Samtidig slet selskapet med smoltproduksjonen i Meløy, og på toppen av dette ble laksesykdommen ILA påvist, både på fisk i smoltanlegget og i to av enhetene levert til Bø.

- Det gjelder å beholde positiviteten, selv om man får seg en smell. Da er det bare å bite tennene sammen, sier den daglige lederen om motbakkene.

Betydelige investeringer

I årsberetningen for familieselskapet trekkes det fram at overskuddet i sin helhet skyldes god styring av finansene, og at hele 64,1 millioner kroner knytter seg til verdiøkningen på aksjeposten i Norway Royal Salmon ASA.

I løpet av 2015 ble både kaiområdet og mye av grunnarbeidene rundt bedriften ferdigstilt. Her ble det, inklusive utgifter til en ny flytekai og kaikran, investert for til sammen 17 millioner kroner.

Så langt i år har Eva Maria Kristoffersen god tro også på 2016, selv om hun økonomisk sett tror årets resultat vil bli litt under fjoråret.

- 2016 har jo vært et år med veldig gode laksepriser, og vi har ikke hatt noe sykdom, sier hun.

Det var i sin tid den daglige lederens bestefar, Egil Kristoffersen, som startet det tradisjonsrike selskapet.


Nøkkelord