Søreide: - Økt amerikansk interesse for nordområdene

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har tett kontakt med den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter. Her er hun fotografert i Pentagon i januar i fjor, da hun var i samtaler med USAs tidligere forsvarsminister Chuck Hagel. (foto: Glenn Fawcett)
- Vi opplever en økt amerikansk interesse for europeisk sikkerhet og for situasjonen i nordområdene, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Under USA-turen i forrige uke var hun og den amerikanske forsvarsminister Ashton Carter blant annet på besøk i den norske E-tjenestens nye superskip, "Marjata 4".


- Vi opplever en økt amerikansk interesse for europeisk sikkerhet og for situasjonen i nordområdene, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Under USA-turen
 i forrige uke var hun og den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter blant annet på besøk i den norske E-tjenestens nye superskip, "Marjata 4".

Nå går det mot mer forsvarssamarbeid mellom Norge og USA.

- Norge og USA er strategiske partnere, og amerikansk interesse for nordområdene er viktig. Norge er en interessant alliert, både på grunn av vår geografiske plassering og på grunn av våre felles interesser. Vi ser fram til å fordype samarbeidet i tiden fremover, sier Ine Eriksen Søreide i en uttalelse på forsvaresdepartementets nettsider.

Den norske forsvarsministeren var i forrige uke i Texas i forbindelse med overleveringen og avdukingen av det første norske F-35-kampflyet.

I løpet av USA-oppholdet var hun også i Washington for politiske samtaler med amerikanernes forsvarsminister, Ashton Carter. Søreide og Carter har hatt tre møter siden i juni. 


Omvisning i spionskip

I følge det norske forsvarsdepartementet diskuterte de to den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, og det tette forsvarssamarbeidet mellom Norge og USA, før de sammen reiste fra Washington til Norfolk, Virginia.

Maritime spørsmål skal også ha vært sentralt i samtalene mellom den norske og amerikanske forsvarsministeren.

I Norfolk fikk de to forsvarslederne en omvisning ombord i det norske skipet "Marjata 4", opplyser Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter.

Norges nye spionskip "Marjata 4"  er til ferdigstilling i USA, og skal etter planen settes i operativ drift i 2016.

Les også: E-tjenestens nye superskip klart i 2016

Read also: Melting Arctic ice spurs new spy technology (English article) 

Stortinget bevilget i 2009 1,5 milliarder kroner til det avanserte etterretningsfartøyet som er bygget for å operere i nordområdene. Der det skal det overvåke sivil og militær virksomhet.

- Vi står i en ny sikkerhetspolitisk situasjon i Europa, som ikke vil forandre seg med det første. Vi ser ingen direkte militær trussel mot Norge i dag, men vi ser hva som skjer rundt oss. USA er vår viktigste allierte, og vi er opptatt av at de engasjerer seg i NATO og i europeisk sikkerhet. Vi må løse de utfordringene vi har i fellesskap, sier Søreide.


Vil trene mer i nord

Amerikanerne ønsker å trene mer i Europa, inkludert Norge – og under den planlagte NATO-øvelsen Cold Response neste år kommer store amerikanske styrker til Norge.

- Dette er viktig for oss, og viser at den amerikanske interessen for våre nærområder er økende, sier Søreide.

I 2018 kommer amerikanske styrker igjen til Norge, for å delta på den store høyprofiløvelsen til NATO. Utgangspunktet for øvelsen er at alliansen skal øve på en såkalt artikkel fem-situasjon, altså å forsvare ett av medlemslandenes territorium mot angrep.  

Amerikanerne har gjennom flere tiår lagret militært materiell i Norge, til bruk i en eventuell krisesituasjon. Nå ser det norske forsvarsdepartementet på hvordan samarbeidet kan videreføres og videreutvikles.

- Det kan bli aktuelt å lagre mer amerikanske materiell i Norge, kommenterer Søreide.

Råd fra forsvarssjefen

Det norske forsvaret jobber i disse dager med en ny langtidsplan for forsvarssektoren, som regjeringen tar sikte på å legge fem for Stortinget i løpet av våren. Sentralt i dette arbeidet står forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære råd (FMR), som skal legges frem for forsvarsministeren i morgen formiddag. 

- Regjeringens arbeid med ny langtidsplan (LTP) for forsvarssektoren går dermed over i en ny fase, og vi ønsker en bred, offentlig debatt om den videre utviklingen av forsvarssektoren, sier Søreide.

- Regjeringen skal utforme et forsvar for fremtiden som til enhver tid kan ivareta Norges sikkerhet, interesser og verdier, kommenterer forsvarsministeren, og legger til at  forsvarsdepartementet nå går inn i en intens faglig og politisk prosess.

FMR vil etter fremleggelsen i morgen bli sendt blant annet til berørte kommuner, fylkeskommuner og ulike tjenestemannsorganisasjoner. Departementet planlegger å invitere de samme aktørene til dialogmøter i løpet av november.


- Nødvendig med kloke grep

- I møte med en ny sikkerhetspolitisk situasjon, og i erkjennelsen av at det er behov for betydelige endringer, blir det nødvendig å gjøre kloke grep, sier forsvarministeren. 

8. oktober skal forsvarsminister Ine Eriksen Søreide delta NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Den utfordrende og komplekse situasjonen i NATOs nærområde, og diskusjonen om NATOs forhold til Russland, vil være sentrale temaer på møtet, opplyser forsvarsdepartementet. 




US Department of Defense portrait of Ashton B. Carter. (Photo: Wikimedia Commons/Monica King)
Ashton Carter var viseforsvarsminister i perioden 2011-2013, før USAs president Barack Obama i 2014 utnevnte han til forsvarminister. (Foto: Wikimedia Commons/Monica King)

Nøkkelord