Snu strømmen av strømmen; bruk den i nord!

- Vi må bruke strømmen der den produseres, ikke eksportere den gjennom kostbare overføringslinjer med påfølgende energitap, sier administrerende direktør i Mo Industripark, Arve Ulriksen. (Foto: Arne F. Finne).
Strømkundene nordpå må betale for store industriinvesteringer i sør. Men det er enkelt å snu på flisa.

 

Strømkundene nordpå må betale for store industriinvesteringer i sør. Men det er enkelt å snu på flisa.

Mo Industripark og direktør Arve Ulriksen engasjerer seg sterkt i planene om hvordan kraftoverskuddet i Norge fordeles, og fremhever det fornuftige i å bruke kraften der den faktisk er.

Det handler om velferden

- Det er mange faktorer i dette bildet, sier Ulriksen til High North News, og viser til at etablering av datalagringsenheter, overføring av overskuddskraft fra Nord-Norge og Norges posisjon eller strategi som "Europas grønne batteri", henger nøye sammen.

- Og til syvende og sist handler det om velferden vår, om etablering av grønne industriarbeidsplasser til erstatning for de mange tusen som vil forsvinne i de kommende årene.

Omstilling og nyskaping

Administrerende direktør Arve Ulriksen viser til Perspektivmeldingens påpeking av behovet for omstilling, nyskaping og nye arbeidsplasser, og han peker videre på Nordområdestrategien fra regjeringen, der Nord-Norges betydning for nasjonal verdiskaping blir trukket frem. Dessuten viser han til Jeløyaerklæringen, der det tas til orde for styrking av distriktsnorge, særlig basert på kombinasjon av råvarer og kompetanse.

Bruk kraften der den er

- Det er satt opp mot disse målsettingene vi må se på lønnsomheten av enorme planlagte investeringer i et sentralnett, med mål om økt energiutveksling mellom Norge og Europa, sier Ulriksen.

- Investering i industri, der kraften befinner seg, vil være adskillig mer lønnsomt, det vil være mindre miljøbelastende og det vil bidra til å skape de nødvendige arbeidsplassene.

Datasenter i Vestfold?

Som et eksempel på det MIP stiller spørsmål ved, viser han til Statkrafts planer om oppbygging av et stort datalagringssenter – i Vestfold.

- Vår påstand er at det vil være adskillig rimeligere å legge en høyhastighets fiberkabel til områdene der de store kraftmengdene faktisk produseres. 

En fiberkabel nordover vil redusere behovet for styrking av overføringsnettet sørover, samtidig som man legger til rette for at kraften i overskuddsområdet kan brukes lokalt, hevder Arve Ulriksen.

Trekker til seg flere

- Hvis det legges til rette for etablering av slike store datasentra i landet, så drar dette med seg ytterligere etableringer – det ser vi av eksempler andre steder.

Det er en selvforsterkende tendens med slike tunge etableringer – som ytterligere vil øke behovet for energi. Når infrastrukturen faller på plass, som den da gjør, så trekker det til seg flere. Det er så enkelt, sier MIP-direktøren.

Bekreftes av Statkraft

I Statkrafts uttalelse om hvorfor de velger Vestfold som lokasjon for sin satsing på datasenter, heter det at det nettopp er på grunn av adgang til fiberkapasitet.

- Det opplever vi som et paradoks. Vår påstand er at det vil være rimeligere å legge en høyhastighets datafiberkabel til områder med kraftoverskudd og utnytte de fortrinn som ligger i å utnytte kraft lokalt. Med andre ord kan investeringer i oppgradering av innenlandsnettet/overliggende nett reduseres ved å bygge fiberkapasitet til overskuddsområder.

Fiberkabler vil da bidra at krafttapene ved overføring over lange avstander reduseres, fordi man da legger til rette for at kraften i overskuddsområdet kan brukes lokalt, sier Arve Ulriksen til HNN.

Mangler nasjonal strategi

- Vi etterlyser derfor en nasjonal strategi for å få etablert fiberforbindelser som dekker hele landet. Uten det blir det vanskeligere for oss å få etablert tilsvarende bedrifter i nord.

Dersom investeringene i sum blir så store som det ser ut til, så betyr det at det må tilføres energi andre steder fra – som betyr at det må investeres mer i overføringskapasitet, som igjen betyr at strømmen blir dyrere. Nord-Norge vil får en større andel av denne regningen fordi vi bor i et overskuddsområde.

Det er slik nettsystemet fungerer, understreker Arve Ulriksen.

Fiberkabel mye billigere

Han understreker at dette bare er et eksempel, men et eksempel på en utvikling der det gjøres vanskeligere å etablere tyngre industri i nord.

- Det vi legger til grunn i vår argumentasjon og tenkning er at det etableres en sjøfiberkabel nordover, med avgreninger der det er nødvendig. Det vil jo bli mye billigere enn å bygge kostbare overføringslinjer for strømmen – for ikke å snakke om energitapet i overføringen, som ligger fra 10 prosent og oppover.

Datasenter til Nordland

Med bedre fiberkapasitet vil det kunne generere flere etableringer i nord, basert på vannkraft.

- Det henger jo utrolig godt i hop med regjeringens målsettinger og med det grønne skiftet. Vi har jo en kjempestor utfordring her i regionen, nemlig at det skapes for få arbeidsplasser.

Unngå overføringstap

Det er arbeidsplasser som skal kompensere for bortfallet av oljeinntektene, som jo kommer til å begynne å stupe fra 2020 og utover. Hvis vi ikke klarer å skape mange arbeidsplasser også i nord, så vil det bli mildt sagt problematisk å oppretthold velferden.

Vi bør legge til rette for å bruke kraften nærmest mulig der den produseres. Da unngår man tap ved overføring, og man sparer store investeringer i overføringskapasitet. Det er den mest fornuftige løsningen, mener Ulriksen.

"Europas grønne batteri"?

MIP stiller også spørsmål ved størrelsen på investeringene i sentralnett med mål om å styrke Norges posisjon som "Europas grønne batteri" -  altså eksport av kraft til, eller effektutveksling med, utlandet/Europa.

- Denne politikken vil som kjent føre til økede kraftpriser og nettkostnader, med fare for import av europeisk kraftprisnivå, og en mindre miljøvennlig kraftmiks i landet om en importerer kjernekraft og/eller kullkraft.

Svekker miljøprofilen 

Dette kan svekke mange eksportbedrifters miljøprofil, påpeker Ulriksen.

- Forsterkning av kraftnett og bygging av sjøkabler for krafteksport vil også pålegge norske forbrukere og industri store ekstrakostnader. Noen øres økning i energiprisen for kraftforedlende industri gir alvorlige negative konsekvenser for bunnlinjen, og kommer helt klart til å svekke den internasjonale konkurranseevnen.

Utsett overføringsplanene!

Her mener vi at det mangler skikkelige samfunnsøkonomiske analyser og vil hevde at man ikke oppfyller utredningsplikten i tilstrekkelig grad. Vi mener at videre utbygging av sjøkabler til utlandet bør utsettes til dette er på plass, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.

 

 

 

 

Nøkkelord