SKS-sjefen: - En uforståelig og uforsvarlig skattepolitikk

- Skattetrykket er uforståelig høyt og overføringsnettet er for svakt. Det er paradoksalt for en nasjon som sikter mot å være Europas grønne batteri, mener SKS-sjefen. (Foto: SKS),
- Skattepolitikken for kraftprodusenter er uforståelig og uansvarlig. Vannkraftproduksjon skattlegges tyngre enn noen annen næring i Norge, sier direktøren i Salten Kraftsamband.


- Skattepolitikken for kraftprodusenter er uforståelig og uansvarlig. Vannkraftproduksjon skattlegges tyngre enn noen annen næring i Norge, sier direktøren i Salten Kraftsamband.

- Vi er bekymret over et skattetrykk for kraftprodusentene, det er direkte uansvarlig, hevder Steinar Pettersen, direktør i Salten Kraftsamband til High North News. Pettersen mener at skattetrykket hindrer vekst og ytterligere satsing på miljøvennlige energiløsninger.


Et stort paradoks

- Dette er et stort paradoks når Norge skal kutte 40 prosent av klimagassutslippene og legge til rette for grønn omstilling i økonomien, sier Steinar Pettersen.

Det er i forbindelse med fremlegging av årsmelding og regnskap for 2016 at kraftdirektøren kommer med sine kommentarer. Årsregnskapet viser et resultat før skatt på 76 millioner kroner, men når myndighetene har hentet sitt sitter man igjen med 7 millioner.

Og før det har kommunene hentet inn eiendomsskatt på 36 millioner og konsesjonsavgifter på omkring 14 millioner kroner.


Vanskelig å skjønne

- Hvis det fortsetter slik har vi ingen mulighet til å investere i utbygging av mer kraft - noe som er nødvendig for å oppnå det mye omtalte grønne skiftet, påpeker Pettersen. 

- Det er vanskelig å forstå at Norge, som slår seg for brystet og skal være Europas "grønne batteri" skatter ihjel produksjonen av miljøvennlig energi. Når, for eksempel, kjernekraften i Sverige fases ut, trenges det miljøvennlig energi som er mer stabilt enn sol- og vindkraft. Da er det bare vannkraft som gjelder - i alle fall foreløpig.


Overskudd i Nordland

Samtidig som han beskriver skattetrykket som uansvarlig og uforståelig, opplever Pettersen et annet paradoks - i og med at overføringskapasiteten sørover er altfor dårlig. Det KAN bli bedre når oppgraderingen av nettet i Nord-Trøndelag står ferdig, etter planen en gang i inneværende år. Likevel er det slik at Nordland er et overskuddområde når det gjelder kraftproduksjon.

- Vi tvinges til å slippe ut vann av magasinene fordi vi det ikke er kapasitet til å overføre, det oppleves jo som sløsing med en verdifull ressurs. Hvis Norge skal yte det viktige bidraget til å skaffe Skandinavia og Europa renere kraft, må kapasiteten økes, sier Steinar Pettersen, og sammenligner situasjonen med norsk lakseproduksjon og -eksport.


Vi kaster ikke laks

- Det er jo ikke slik at vi kaster den laksen som vi ikke klarer å spise opp innenlands, vi selger den, vi eksporterer den. Jeg kan ikke skjønne hvorfor vi ikke skal gjøre det samme med den miljøvennlige energien fra vannkraft.

Løsningen ligger i at vi enten bruker kraften nært kilden, til energikrevende industri eller til de store datalagrene som det snakkes så mye om, eller at det legges til rette for at vi kan transportere kraften ut, uten for store kostnader til linjeleie etc., hevder SKS-direktør Steinar Pettersen.




Salten Kraftsamband (SKS)

SKS eies av Bodø kommune (40 %), Bodø Energi (6,3 %), Bodø kommunale pensjonskasse (2,7 %), Fauske kommune (13,3 &), Nordland fylkeskommune (14 %) og svenske Jämtkraft (23,67 %).

Konsernregnskapet for 2016 viser en omsetning på 882,7 millioner NOK, med et driftsresultat på 130,8 mill. Resultat før skatt: 76 mill, skatter: 69,2 mill og samlet resultat etter skatt på 7 millioner kroner.

Direktør i Salten Kraftsamband, Steinar Pettersen, kaller skattepolitikken overfor kraftprodusenter uforståelig og uforsvarlig. (Foto: SKS).
Direktør i Salten Kraftsamband, Steinar Pettersen, kaller skattepolitikken overfor kraftprodusenter uforståelig og uforsvarlig. (Foto: SKS).

Nøkkelord