Skiftende utsikter i økonomisk værvarsel for Nord-Norge

Konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank1 Nord-Norge peker på at mangel på folk er landsdelens største utfordring. - Næringslivet er vitalt og sunt, med høyere egenkapital i nord enn i sør, sier Janson. Her er han under fjorårets Agenda Nord-Norge, med Benedicte Langseth-Eide, en av deltagerne i Agenda Nord-Norges ambassadørprogram. (Foto: Arne F. Finne).
- Det økonomiske værvarselet for Nord-Norge frem mot 2030 er skiftende. God vekst for enkelte bransjer, men mye er utrygt.



- Det økonomiske værvarselet for Nord-Norge frem mot 2030 er skiftende. God vekst for enkelte bransjer, men mye er utrygt.

Omtrent slik kan man oppsummere konsernsjef i Sparebank1 Nord-Norge, Jan Frode Jansons økonomiske værvarsel, avlevert under siste dag av Agenda Nord-Norge 2016. For Janson fortalte om truende skyer på den økonomiske himmelen - også i nord.

Truende forbubbing

- Den største trusselen i Nord-Norge er at folketallet igjen synker og at befolkningen forgubbes. For å møte dette må det skapes nye og attraktive arbeidsplasser, og der er vi ikke gode for øyeblikket, sa Janson.

Han pekte på at bedriftenes inntjening jevnt over er for lav, at den kommunale tilretteleggingen er for dårlig og at Nord-Norge er taper på utdanningsområdet. Men bildet er ikke helsvart.

Godt vær for fire

- For noen nøkkelnæringer er utsiktene gode. Reiseliv, sjømatnæringen, prosessindustrien og bygg og anlegg vil oppleve vekst også frem mot 2030, selv om det ligger negative impulser i en sterk kronekurs, sa bankdirektøren til de 470 fremmøtte i Alta.

På den internasjonale arenaen var varslene, om mulig, enda mer preget av usikkerhet. Der lød Jan Frode Jansons varsel: "Skiftende, og utrygt for torden".

Tre viktige faktorer

- Det er særlig tre områder som står frem og skaper usikkerheten i varslene. Det er sikkerhetspolitikken/-situasjonen, det er en gryende antiglobalisering og det er kredittrisiko. For det er sikkerhetsspørsmål som er truende og uløste flere steder i verden. Og gjennom Brexit, og i den amerikanske valgkampen, ser vi tendenser til antiglobalisering. Og dere har nok hørt både om Deutsche Bank og ikke minst om problemene i Bank of China. Alt dette er truende faktorer.

Advarer mot EU-avhengighet

Janson viste hvilke markeder man antar vil være voksende og hvilke markeder som vil skrumpe inn i årene fremover, og han advarte mot for sterkt fokus og for sterk avhengighet av EU-markedet.

- Der, i EU, går befolkningen ned. Men i f.eks. Oseania og Afrika vil befolkningen vokse sterkt. I 2030 er de tre største markedene i verden India, Kina og Nigeria. India er ennå på vei opp, Kina er på vei ned, mens Nigeria vokser voldsomt, kommenterte Janson de internasjonale konjunkturene. 

Nord-Norge teller

Jan Frode Janson lanserte det nye tilbudet fra Agenda Nord-Norge, et samarbeid mellom Sparebank1 NN, LO og NHO; nettstedet kbnn.no. 

- Dette er den heldigitale, alltid oppdaterte, databasen som overtar etter Konjunktrubarometeret vi har presentert i en årrekke. Der ligger alle tallene som er grunnlaget for mitt værvarsel fritt tilgjengelig. Vi kaller dette nettstedet "Nord-Norge teller", og det er det nye barometeret vårt, sa Jan Frode Janson.




Nøkkelord