Skal trekke tusenvis av kinesere til nord

F.v: Den kinesiske milliardæren Huang Nubo, Kurt Arild Larsen (eier og daglig leder i 3ESS konsulentselskap og daglig leder i Arctic Cruise International AS), og Ola O-K. Giæver. (Foto: Privat)

Investor, pilot og grunneier Ola O.K.Giæver har fått en mengde positive tilbakemeldinger etter at han solgte 1000 mål i Lyngen til den styrtrike kineseren Huang Nubo. Nå skal han hjelpe milliardæren med flere prosjekter i nordområdene.

Nyheten om at Giæver har solgt 1000 mål i Seljevik i Lyngen ble kjent for halvannen uke siden, og vakte stor begeistring i bygda.

Kjøperen er den kinesiske forretningsmannen og milliardæren Huang Nubo, som vil føre opp et fem stjerners luksushotell.

 

Tas i mot med åpne armer

Planene har blitt ønsket varmt velkommen både av ordfører Lill Helmersen og rådmann Leif Lintho.

Da HNN snakker med investor Ola O.K.Giæver har den verste viraken lagt seg.

- Jeg har stort sett bare fått positive tilbakemeldinger, sier investoren som til daglig jobber som kaptein i Widerøes Flyveselskap AS.

Han forteller at det hele startet for et halvt års tid siden, med at han ble kjent med Kinas ambassadør som igjen introduserte ham for Nubo. Siden ble det Lyngen-tur på kineseren for å ta det aktuelle området i øyesyn, og derfra har det gått slag i slag.


Skal ha flere roller

Giæver vil ikke ut med hvor mye han har tjent på salget. Det eneste investoren vil si er at han ser litt stort på det, at han selv skal ha flere roller i prosjektet, og at det hele kommer an på hvordan det vil gå.

- Jeg skal assistere han (Nubo, red.anm) i forbindelse med andre prosjekter her i nordområdene, sier han.

Hvilke prosjekter det handler vil den hemmelighetsfulle investoren ikke si noe om. Det han imidlertid kan fortelle er at Huang Nubo har en plan om å føre opp hoteller og turistanlegg - av høy kvalitet - både i Oslo, Bergen, Tromsø og Lyngen.

- Han vil bringe inn kinesiske kunder, og også hente inn kunder fra Norge, sier Giæver. 

Det er ikke kjent når luksushotellet i Lyngen er planlagt å være i drift. 

Ingen forskjell

- Enkelte vil ha det vil at dette handler om storpolitikk - og at Kina ønsker fotfeste i nord - snarere enn at det handler om reiseliv. Hva er din kommentar til det?

- Det er jo akkurat det samme som om at vi får et fotfeste i utlandet. Det er ikke noe annerledes enn det. Norge eier jo en hel masse i utlandet, både gjennom Oljefondet, diverse aksjeselskaper, oljeselskaper og så videre. Det er ikke noe forskjell på at en kineser gjør det, og at en nordmann gjør det, sier Giæver.

- Men det er klart, han skal drive business og må følge regler akkurat som alle andre, både når det gjelder reguleringsplaner, skattelovgivning og så videre. Jeg ser det spekuleres i at det skal bli en havn, og det skal det ikke, kommenterer han.

Flere norske aviser har de siste ukene skrevet at Huang Nubo har lagt inn bud på eiendommen til den bergenske familien Horn, på Svalbard. Dette skal ifølge Nubo ikke medføre riktighet, men bero på en misforståelse.

Nøkkelord