Skal ruste opp nordnorske bedrifter

– Mye av debatten er helt rett. Men det jeg mener kommer for lite tydelig frem er at penger brukes for å skape ny næringsvirksomhet og arbeidsplasser, og skatt vil redusere tilgangen på slike penger. (Arkiv: Christine Karijord)
Forskere fra Nord universitet og Centre for an Efficient and Competitive Industry for the Future har nå fått en viktig og betydelig rolle i regjeringens satsing på forskning og teknologiutvikling.


Forskere fra Nord universitet og Centre for an Efficient and Competitive Industry for the Future har nå fått en viktig og betydelig rolle i regjeringens satsing på forskning og teknologiutvikling.


Regjeringen etablerer åtte forskningssenter, satt sammen av næringslivet og de beste norske forskningsmiljøene innen områdene vannkraft, smarte kraftnett, energieffektiv industri, miljøvennlig transport, CO2-håndtering, solceller, biodrivstoff og nullutslippområder i byene. Nord Universitet skal bidra til forskning innen energieffektivitet i industrien.

- Den aller viktigste økonomiske mekanismen i nordområdene er å gjøre fornybar energi og råstoff om i konkurransedyktige produkter for verdensmarkedet. Og dette prosjektet vil hjelpe de Nordnorske bedriftene med kunnskap som vil gjøre de bedre rustet. Og det å få være med på regjeringens innsats er helt utrolig bra, for vi er her, det kommer ingen utenfra for å forske, sier dekan Erlend Bullvåg, ved Handelshøgskolen Nord universitet.

 

Markedssjef Jan Gabor i Mo Industripark i samtale med forskerne Einar Rasmussen og Siri Jakobsen ved Nord Universitet. Mo Industripark vil være sentral i forskningen, og vil kunne spare enorme summer dersom forskerne kommer opp med nye løsninger innen fornybar energi. (Foto: Christine Karijord)

En god dag for forskningen

Torsdag åpnet olje- og energiminister Tord Lien Norges Forskningsråds energikonferanse i Oslo, og offentliggjorde forskningsrådets tildeling av 160 millioner kroner til etablering av åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). Totalt satser regjeringen dermed nærmere 1,3 milliarder, og inkludert midlene fra brukere, industripartnere og forskningsinstitusjoner, gir dette forskningsinvesteringer på mer enn 2,5 milliarder kroner.

- Vi har konkurransedyktige økonomer, og har fått en betydningsfull rolle, hvor ti personer fra Nord universitet skal delta fra starten av. Dette er en fantastisk honnør, og viser respekt og tillit etter flere års hardt arbeid, sier Bullvåg.

Og med 2,2 millioner kan nå Nord universitet, med friske penger, gi midler til stipendiater både på Mo og i Bodø.

- Det er en stor fordel å kunne forske på ting man er nær og føler eierskap til, og dette betyr at vi vil være ledende i den grønne omstillingen. Så dette er en god dag, sier Bullvåg.


Enorme verdier til samfunnet

FME har siden oppstarten bidratt til samarbeid mellom institusjoner og industriparker, og sammen har de produsert flere tusen publikasjoner, artikler og doktorgrader.

- Det er ingen tvil om at forskningen har gitt og vil fortsette å gi enorme verdier til det norske samfunnet, dersom kunnskapen tas i bruk, sier rådgiver Elnar Remi Holmen, i olje- og energidepartementet.


Og for Nord Universitet er døråpneren svært viktig for fremtiden.

- Det er veldig viktig at vi får være med når det skjer. Campus Helgeland har et ungt miljø, og vi ser fram til å løfte landbasert industri videre, sier forsker Siri Jakobsen ved senter for industriell forretningsutvikling.

- Denne arenaen gir oss tilgang til spisskompetanse, og forskningsmiljøene mulighet til å jobbe i og med industrien i utviklingen av teknologi og bærekraftige løsninger innenfor energieffektivitet, sier administrerende direktør i Mo Industripark, Arve Ulriksen. (Foto: Mo Industripark)

Mo Industripark er partner

For Mo Industripark, som er FME-partner, står energieffektivisering og gjenvinning sentralt. I dag gjenvinnes omkring 20 prosent av energien, mens målet er å øke dette betraktelig.  Og da vil forskningen og samarbeidet med det nye FME- senteret, i regi av SINTEF Energi, spille en viktig rolle.

- For Mo Industripark er tildelingen en viktig del av vårt langsiktige arbeid med FoU, bærekraft og verdiskaping, og visjonen om å bli en grønn industripark i verdensklasse, sier adm. dir. Arve Ulriksen.

Han mener det sammenfaller godt med FME’ens visjon som er å skape en konkurransedyktig, energieffektiv og bærekraftig industri for fremtiden.

- En viktig forutsetning for oss i dette arbeidet er tett samarbeid med sterke kompetansemiljø. Denne arenaen gir oss tilgang til spisskompetanse, og forskningsmiljøene mulighet til å jobbe i og med industrien, sier Ulriksen, som ønsker å gi all honnør til partnere i søknadsprosessen.

- Jeg ser fram til samarbeidet som skal styrke industriens konkurransekraft og bærekraft, avslutter Ulriksen.

Professor Einar Rasmussen ved Handelshøgskolen, Nord universitet og Siri Jakobsen ved senter for industriell forretningsutvikling ved Campus Helgeland gleder seg over nye muligheter og fremtidsrettet forskning. De er to av ti forskere som skal jobbe ved ett av regjeringens åtte forskningssentre. (Foto: Christine Karijord)
Fakta om regjeringens FME-satsing:
  • Støtte industrien i arbeidet med å møte EU-målet om 40% reduksjon av drivhusgasser, og minimum 27% økning i energieffektivitet innen 2030.
  • Øke konkurransekraften til norsk industri gjennom å utvikle energi- og kostnadseffektive produksjonsprosesser, energigjenvinning og nyttegjøring av spillenergi.
  • Muliggjøre en reduksjon i energibruk på 27 % i norsk industri innen 2030.
  • Utvikle og bygge spisskompetanse innenfor energieffektivitet.
  • Ordningen med forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) skal etablere tidsbegrensede forskningssentre som har fokusert og langsiktig forskningsinnsats på høyt internasjonalt nivå for å løse utfordringer på energi- og miljøområdet. Virkemidlene forvaltes av Norges Forskningsråd.
  • De første åtte FME-sentrene ble etablert i 2008. Disse var alle teknologiske. I 2011 fikk tre samfunnsvitenskapelige senter FME-status.
  • I år tildeles til sammen 1,3 milliarder fra Forskningsrådet til ordningen, og dette skal matches med privat kapital.

Nøkkelord