Siv Jensen: - Vurderer reglene for arbeidsgiveravgift

I juni i år lovte finansminister Siv Jensen at regjeringen ville vurdere å gjeninnføre differensiert arbeidsgiveravgift for energi- og transportsektoren. Nå foreligger forslaget i det fremlagte statsbudsjettet for 2018.
Finansminister Siv Jensen sier at regjeringen vil vurdere unntaksregelen for redusert arbeidsgiveravgift i statsbudsjettet for 2018.


Finansminister Siv Jensen sier at regjeringen vil vurdere unntaksregelen for redusert arbeidsgiveravgift i statsbudsjettet for 2018.

Som High North News har skrevet om, har ESA slått fast at det ikke er i strid i med EØS-avtalen at arbeidskraft som pendler inn til 0-avgiftsonen også får null i arbeidsgiveravgift.

Kimek klaget og vant

I 2014/15 klaget Kirkenesbedriften Kimek Offshore denne muligheten inn for EFTA-domstolen, og Kimek vant i to runder. For kort tid siden slo ESA igjen fast at adgangen til å slippe avgift også for mobil arbeidskraft ikke strider mot EØS-reglementet. 

Kimek vurderer nå ny klage, og fylkesrådsleder Tomas Norvoll (A) i Nordland mener adgangen er et smutthull som åpner for juks.

Argumenter for og mot

Finansminster Siv Jensen (FrP) mener imidlertid at det finnes argumenter både for og mot unntaksregelen.

- Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift er ett av de viktigste distriktspolitiske virkemidlene vi har i Norge. I hovedtrekk mener jeg at ordningen fungerer godt slik den er i dag, sier Jensen til High North News.

- Det var uheldig at Europakommisjonen i 2014 besluttet å ekskludere flere sektorer fra ordningen. Regjeringen har derfor lagt ned en betydelig innsats overfor Europakommisjonen for å kunne gjeninnføre reduserte satser i flest mulig av de sektorene som ble ekskludert.

ESA har foretatt nye undersøkelser

Dette har vi lykkes med, og endringer som Europakommisjonen vedtok i mai i år, åpner for at ordningen igjen kan omfatte transport- og energisektorene, sier Siv Jensen.

- Hva da med arbeidskraft som pendles inn og ut av avgiftssone 0 – som rettsaken Kimek anla i realiteten handlet om?

- Det er jo det andre spørsmålet som har versert i det siste, om den såkalte unntaksregelen for ambulerende virksomhet er lovlig etter EØS-avtalen. EFTA-domstolen kom i 2015 til at ESA ikke hadde undersøkt dette spørsmålet godt nok da ordningen ble godkjent av ESA i 2014. (Kimek-saken).

Domstolen tok derimot ikke stilling til om regelen var forenlig med EØS-avtalen eller ikke, noe som fremgår direkte av dommens avsnitt 119. ESAs godkjenning av unntaksregelen ble derfor opphevet, og ESA måtte foreta nye undersøkelser av om unntaksregelen er forenlig med EØS-avtalen.

Vurderer gjeninnføring fra 2018

ESA konkluderte i mai med at regelen er forenlig med EØS-avtalen. Norge har suspendert unntaksregelen mens den har vært undersøkt av ESA på nytt, presiserer finansministeren.

Hun mener det at det finnes gode argumenter for unntaksregelen, men har også merket seg motforestillingene mot den.

-Etter det nye vedtaket står vi nå fritt til å gjeninnføre denne regelen, og vi vil vurdere om vi skal gjeninnføre regelen i forbindelse med statsbudsjettet for 2018.

De fire friheter står sentralt

Siv Jensen legger til at ESA også har til behandling en klage fra et selskap som ikke har kunnet benytte unntaksregelen, og som mener at unntaksregelen er nødvendig for å ivareta EØS-avtalens fire friheter.

-ESAs avgjørelse i denne saken kan få betydning for våre vurderinger, men det er ikke kjent når denne avgjørelsen vil foreligge, avslutter finansminister Siv Jensen.




Nøkkelord