- Situasjonen på Storskog er uforsvarlig

Mayor Rune Rafaelsen in the Sør-Varanger municipality is positive towards Russian and Chinese investments in the Arctic. Photo: The Norwegian Government
Tidligere ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger. (Foto: regjeringen)
Dette sier ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger og legger til at økende trafikk og pressede ansatte har gjort situasjonen på grensestasjonen mellom Norge og Russland direkte uforsvarlig.


Dette sier ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger og legger til at økende trafikk og pressede ansatte har gjort situasjonen på grensestasjonen mellom Norge og Russland direkte uforsvarlig.

- De ansatte har sluttet å melde ifra om avvik, for de vet at ingenting blir gjort, sier ordføreren.

Han mener den største faren er at det slippes inn personer man ikke ønsker i Norge.

- På grunn av mangelfull grensekontroll, sier Rafaelsen.

Storskog grensestasjon
Grensestasjonen på Storskog behøver utbedring, i følge ordfører Rune Rafaelsen. (Foto: Kilian Munch/UD)

Ny grensestasjon

Rafaelsen mener det haster å bygge en ny og større grensestasjon både av sikkerhetsmessige og arbeidsmessige forhold.

- Grensestasjonen ble bygget på begynnelsen av 70-tallet og er ikke tilpasset dagens aktivitet. Dette er desidert Norges mest kompliserte grenseovergang. Som både Schengens yttergrense og fordi Russland er den største utenrikspolitiske utfordringen vi har, sier Rafaelsen.

Han mener det er urovekkende å ikke ha en velfungerende grensestasjon mellom Norge og Russland, og at vi vil se enda større konsekvenser nå som den nye E105 er klar for bruk.

- Veien mellom Murmansk og Kirkenes er nå utbedret til meget høy standard og for å kunne håndtere en økt mengde trafikk.  Og når det kommer til Storskog, er ikke grensestasjonen tilpasset mer trafikk enn 300 000, sier ordføreren.

 
Spent på statsbudsjettet

Rafaelsen er meget skeptisk til om Storskog blir nevnt i det kommende statsbudsjettet.

- Det første som ble strøket fra Solberg-regjeringens plattform fra 2013, var grensestasjonen på Storskog. Nå får regjeringen innfri sine løfter, sier han.

Selv om han ikke er spesielt optimistisk, håper han likevel at regjeringen tar situasjonen på Storskog alvorlig.

- Innrømmer at jeg svært skeptisk. Vet ikke om de evner å ta situasjonen på alvor, avslutter Rafaelsen.


 


FAKTA OM STORSKOG GRENSEOVERGANGSTED:

  • Storskog grenseovergangssted er Norges eneste grensepasseringsted med en stat utenfor Schengen-samarbeidet, og også det eneste grensepasseringstedet mot Russland.

  • Den russiske grensestasjonen heter Borisoglebsk.

  • Det økonomiske oppsvinget i Russland siden årtusenskiftet har ført til sterk økning i trafikken over Storskog og Borisoglebsk.

  • Høsten 2015 var det en betydelig økning av flyktninger som kommer til Norge over Storskog grenseovergangssted. Totalt 5.445 personer kom over fra Russland og søkte om asyl i Norge.

(Kilde: Store norske leksikon og NRK)

 

 

Nøkkelord