Sikkerhetseksperter med dyster rapport før stormøte

Wolfgang Ischinger er mannen som leder den årlige sikkerhetskonferansen i Munchen som hvert år trekker til seg hundrevis av høytstående internasjonale ledere. (Foto: MSC/Kuhlmann)
- I fjor kom verden altfor nær randen av en betydelig konflikt, sier Wolfgang Ischinger, leder for den internasjonale sikkerhetskonferansen som starter i München i morgen. I en rapport, laget i forkant av stormøtet, tegnes det et dystert bilde av dagens globale sikkerhetssituasjon.


- I fjor kom verden altfor nær randen av en betydelig konflikt, sier Wolfgang Ischinger, leder for den internasjonale sikkerhetskonferansen som starter i München i morgen. I en rapport, laget i forkant av stormøtet, tegnes det et dystert bilde av dagens globale sikkerhetssituasjon.

Den liberale verdensordenen har forvitret ytterligere, USAs utenrikspolitikk er blitt mer uforutsigbar, og viktige nedrustningsavtaler er truet. Det er noen av advarslene som gis i rapporten som er utarbeidet av Ischinger og samarbeidspartnere i forkant av konferansen.

Klikk her for å lese rapporten i sin helhet.

USAs sikkerhetspolitikk og amerikanernes rolle er et gjennomgangstema, og rapporten har også egne og til dels omfattende kapitler både om Russland, Kina og EU.

Les også: Forsvarsekspert: USAs ledervilje svikter
Les også: - Kinas økonomiske vekst skaper store sikkerhetsutfordringer i nord


EUs sikkerhetspolitiske rolle


Temaet for årets sikkerhetskonferanse i Munchen er EUs framtidige rolle som global aktør, og forholdet til USA og Russland.

Fra Norge deltar forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), som i skrivende stund deltar på NATOs forsvarsministermøte, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

I sum er det omlag 500 høytstående internasjonale ledere som skal samles på konferansen som i år arrangeres for 54. gang.

Mer enn 20 stats- og regjeringssjefer og 80 utenriks- og forsvarsministre deltar. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og EU-kommisjonens president Jean-Claude Junker er i likhet med FNs generalsekretær Antonio Guterres selvskrevne gjester.

I et intervju med NTB sier lederen for konferansen at den oppildnede retorikken som har kommet fra enkelte internasjonale ledere det siste året er urovekkende.

- I en anspent situasjon kan en dårlig beslutning være nok til å utløse en farlig kjedereaksjon, sier Ischinger.

Et av utspillene som vakte oppmerksomhet på fjorårets konferanse var da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov spådde slutten på Vestens dominans.


Sprikende budskap og usikkerhet

I rapporten som har kommet i forkant av årets stormøte poengteres det at krisen i den globale og liberale verdensorden ikke har kommet over natten - men at spørsmålet om USAs rolle i å opprettholde denne ordenen har spredt seg vidt utover i løpet av 2017.

Samtidig, mens EU har kommet seg etter Euro-krisen og finanskrisen, har Kina vokst seg mektigere og blitt en mer påståelig og selvsikker stat. Det samme har Russland, om enn på en annen måte, mener rapportforfatterne.

De trekker også frem det umiskjennelige faktum at nasjonalistiske strømninger det siste året har hatt en oppsving i en rekke land, og at autoriteten til internasjonale organer – og avtaler – har blitt utfordret på en rekke måter.

- Verdens synes å bli mindre liberal, mindre internasjonal, og mindre velordnet, konkluderer Ischinger og samarbeidspartnere.

I en sekvens av rapporten, og under overskriften «Mindre orden, større potensial for eskalering?», slår de fast at en utenrikspolitisk kursendring fra USAs side har stor betydning for den sikkerhetspolitiske dynamikken på verdensbasis.

Det å i det hele tatt forstå hvor USA står politisk, i en rekke viktige saker, har blitt en langt mer komplisert affære enn før. Budskapene spriker tidvis bredt, og spenner fra alt til twittermeldinger fra president Donald Trump til offisielle strategidokumenter.

Hva EU gjelder ser imidlertid situasjonen langt bedre ut i dag, enn ved inngangen til 2017, mener rapportforfatterne.

Usikkerhet knyttet til det transatlantiske forholdet, Brexit og betydelige uenigheter medlemslandene imellom (særlig i immigrasjonsspørsmålet) preger fortsatt unionen. Det at den økonomiske veksten er stabil og høyere enn ventet, samt at opinionens holdning til medlemskap synes å være stigende, gir imidlertid grunn til håp.

Forsvarssamarbeid EU-landene imellom vil også prege helgas konferanse.

- Et historisk øyeblikk i europeisk forsvar, uttalte EUs utenrikssjef Federica Mogherini da en ny og fordypet avtale om forsvarssamarbeid ble signert av 23 av EUs 28 medlemsland i november i fjor.


Store utfordringer på hjemmebane

Sikkerhetsekspertene har også sett på langtidsutsiktene for den russiske utenrikspolitikken. Og de, mener dem, er langt fra åpenbare. Russlands BNP (brutto nasjonalprodukt) er på linje med Spanias, og det begrenser både landets økonomiske konkurranseevne og mulighetene til å «klatre» internasjonalt. Verdens største land står dessuten også overfor massive helseutfordringer på hjemmebane.

På vårparten i fjor kom president Vladimir Putin med landets første økonomiske sikkerhetsstrategi siden 1996. Effektene av den er det alt for tidlig å si noe om, mener ekspertene.

De bringer også inn relativt ferske meningsmålinger, som ble foretatt i Russland tett før årsskiftet. Her skal hele 72 prosent av de spurte ha svart at de ser på landet sitt som en «great power», noe som er betydelig mer enn de 31 prosentene som svarte det samme da de ble spurt i 1999.

Oppfatningen av en voksende russisk styrke er ikke ubegrunnet, ettersom den politiske ledelsen i Moskva de siste årene har lyktes med å ekspandere sin regionale og globale påvirkningevne betydelig, skriver Ischinger og co. Dette henger blant annet sammen med at landet, sett fra et russisk ståsted, har hatt en rekke suksesser de siste årene - blant annet i forbindelse med krigen i Ukraina.


Frank Bakke-Jensen (H) er medlem av stortingets næringskomite og stortingsrepresentant fra Finnmark.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide Foto: Asgeir Spange Brekke, FD
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (Foto: Asgeir Spange Brekke, FD)

Nøkkelord