Selvstendighetsdebatt på is – men rører på seg

Tidligere selvstyreleder på Grønland, Aleqa Hammond (t.v.) går i rette med sin etterfølger både som leder av selvstyret og partiet Siumut, Kim Kielsen, i spørsmålet om selvstendighetsdebatten kan hvile eller ei.
Hvis selvstyrelederen, Kim Kielsen, hadde trodd at han skulle dempe debatten om Grønlands selvstendighet med sine uttalelser, har han forregnet seg. Nå blusser den opp igjen.

Hvis selvstyrelederen, Kim Kielsen, hadde trodd at han skulle dempe debatten om Grønlands selvstendighet med sine uttalelser, har han forregnet seg. Nå blusser den opp igjen.

High North New fortalte nylig at Kim Kielsen, lederen av selvstyreregjeringen på Grønland, vil la selvstendighetsdebatten hvile, og overlate den til den oppvoksende slekt.

Blusset opp

Allerede da Kielsens uttalelser i Japan ble kjent fikk han motbør fra sine egne, representert ved parlamentsformann Lars-Emil Johansen, som også har vært leder av Kim Kielsens eget parti, Siumut.

Nå kommer også Aleqa Hammond på banen. Hammond er Kielsens forgjenger både som selvstyreleder og som partileder, og på sin Facebookprofil, går hun sterkt i rette med etterfølgeren:

Grønland har verdier

- Enhver grønlender, som mener selvstendighet er viktig, vil aldri sette arbeidet for selvstendighet på «vent», skriver Hammond, og fortsetter:

- Det grønlandske samfunnet mangler ikke fundament. Jeg mener at andre ting enn penger kan brukes som fundament i et samfunn. Der er mange ting i Grønland, som er svært verdifulle, og som kan omsettes til penger, og som kan være med på å bringe vårt land mot selvstendighet.

Kielsen drømmer også

Kim Kielsen hevdet i sitt innlegg under Japankonferansen i mars at det er mange saker på Grønland som må løses før selvstendighet kan bli en realitet. Han mente også at dette var det partipolitisk enighet om i landet.

I et møte med grønlandsk presse tirsdag presiserte selvstyreleder Kim Kielsen sine synspunkter.

Ifølge avisen Sermitsaq sa han her at han drømmer om selvstendighet, men at han ikke vil forhaste seg med å konkludere.

Opp til barna våre

- Vi innførte først hjemmestyre, senere fikk vi selvstyre, og vi holder nå en kurs mot selvstendighet. Det er det viktigste for meg.

Samtidig gjentok Kielsen at det er for tidlig å bli løsrevet fra Danmark nå.

-Det er ingen tvil om at det primære ansvaret når det gjelder ytterligere elvstendighet kommer til å hvile på våre barn.

Selvtillit viktigst

Aleqa Hammond, på sin side, antyder at Kim Kielsen mangler mot.

-For det viktigste er, at man skal kunne tørre, ha en høyt selvfølelse, og at man skal kunne motstå press. Frihet på alle måter er å være villig til at tørre å drømme, og vise vilje til at stå på egne bein uten ansvar fra Danmark, skriver den tidligere selvstyrelederen på Facebook.

Og dermed er kanskje den debatten Kim Kielsen forsøkte å legge på noen lag is, i ferd med å våkne skikkelig til live igjen. I alle fall innenfor hans eget parti.

Nøkkelord