Selvlysende horn skal hindre påkjørsler av rein i Finland

I Finland blir mellom 3000 og 5000 rein drept i trafikken hvert år. Nå har finske reineiere takk grep. (Foto: Anne Ollila, head of Finland's Reindeer Herders' Association.)
I et forsøk på å forhindre at reinsdyr blir drept i trafikken, har finske reineiere forsøkt å male hornene med selvlysende maling.
I et forsøk på å forhindre at reinsdyr blir drept i trafikken, har finske reineiere forsøkt å spraye hornene med selvlysende maling.

Dette er det aller siste og mest kreative forsøket som er gjort å forhindre at tusenvis av rein blir drept i trafikken i Finland.

-20 gevir har blitt malt med ulike selvlysende farger, for å se hvordan dyrene reagerer og om malingen holder på i arktisk klima, sier Anne Ollila i den finske reindriftsorganisasjonen til Associated Press reports.

Hvis de lykkes, vil dyr med selvlysende horn bli å se over hele Lappland, et stort øde område nord i Finland med i overkant av 200.000 reinsdyr.

-Vi har forsøkt med reflekstape, men reinen river de av, sier Ollila til BBC.

Og når turister stjeler fareskiltene som skal advare bilister mot rein på veiene, måtte reindrifta tenke nytt. 

-Vi håper inderlig at den nye gevirstrategien slår an, for hovedsakelig ønsker vi at færre dyr skal dø, sier Ollila til Associated Press reports.

Hvis strategien slår an, har reindriftsorganisasjonen planer om å male enda flere horn neste høst.


Nøkkelord