Se hundekjører Jeff Kings beskrivelse av snøscooterangrepet

Iditarodkjører Jeff Kings hundespann ble truffet av en snøscooter på Yucon River natt til Lørdag , rett før han var framme ved sjekkpunktet Nulato. En hund døde som følge av hendelsen. (Foto: Scott Jensen/ADN)
Natt til lørdag ble Iditarodkjørerne Aliy Zirkle og Jeff Kings hundespann angrepet av en beruset scooterkjører på Yucon River. Påkjørselen skjedde rett før sjekkpunktet Nulato, og resulterte i at en av hundene til King døde, mens flere ble skadet.

Natt til lørdag ble Iditarodkjørerne Aliy Zirkle og Jeff Kings hundespann angrepet av en beruset scooterkjører på Yucon River. Påkjørselen skjedde rett før sjekkpunktet Nulato, og resulterte i at en av hundene til King døde, mens flere ble skadet.


- En døde momentant, og ben ble brukket, sier King

Blodig førstehjelp

Etter å ha utført førstehjelp på en av hundene som blødde kraftig, puttet han to bevisstløse hunder i hengeren bak sleden. En av hundene kom til bevissthet, mens en døde av skadene.

- For å være ærlig så ønsket jeg å tro at dette var en ulykke, helt til jeg hørte om Aliys ulykke noen minutter før meg. At en hadde passert spannet hennes flere ganger, noe som helt klart var en bevisst handling, sier King.

Zirkle klarte å komme seg velberget fra hendelsen, og brukte en av stikkene som markerer løypetraseen til å forsvare seg mot det hun mener var gjentatte angrep fra scooterkjøreren.

King beskriver hvor godt synlig hundespannet er med flere hodelykter, reflekser på både hunder, klær og sledetrekk.

- Det føltes helt klart som en bevisst handling, sier den tidligere vinneren av Iditarod, tydelig preget av hendelsen.

 En av hundene ble truffet i fjeset og blødde kraftig.

- Jeg var på tur til å trykke på nød-peilesenderen, men skjønte at jeg ville være på plass i byen før noen kunne komme og hjelpe meg. Så jeg vurderte det dithen at den beste løsningen var å frakte hundene til neste sjekkpunkt hvor det var veterinærer, sier King, som tok fire hunder ut av løpet etter påkjørselen.
 

Ville ikke bryte løpet


For Jeff King var det ikke et alternativ å bryte hundeløpet.

- Årets Iditarod er et av de aller fineste jeg har kjørt. Løypa er fantastisk, jeg har venner i sporet, og jeg vil fortsette, sier King, som er overrasket over hvor mange som har spurt om han skal bryte løpet, og spør om én god grunn til ikke å fortsette.

- Hadde jeg følt meg ansvarlig for dette, hadde jeg kanskje følt annerledes. For jeg har vært en forkjemper for «ingen døde hunder» i løpet. Men jeg tenkte «hva kunne jeg gjort annerledes» da jeg kom inn hit. Skulle jeg hatt mer lys, og flere reflekser, spør King.

 
26-åring arrestert


Lørdag ettermiddag ble den 26 år gamle Arnold Demoski siktet og arrestert i forbindelse med hendelsen. Og i et intervju med Alaska Dispatch forteller Demoski at han kjørte på begge hundespannene i beruset tilstand, og at han ikke husker noe av det som skjedde.

Sjokkerte innbyggerne i byen Nulato samlet seg etter hendelsen, men  på tross av tragedien er håpet at påkjørslene kan kaste lys over et åpenbart sosialt problem.

- Jeg føler med trist, både for landsbyen og for han som var involvert i ulykken. For dette kaster et helt åpenbart lys på et stort sosialt problem. Og kanskje vil denne hendelsen bidra til atferdsendringer i framtiden, vi kan bare håpe, sier King.

 

I en video på Jeff Kings egen facebookside leker hundekjøreren med valpen Nash som natt til lørdag ble drept av en beruset snøscooterfører. Se videoen her:

Artikkelen trykket etter avtale med Alaska Dispatch News.

This story first appeared in Alaska Dispatch News and is republished here with permission.























Hundekjører Aily Zirkle trodde hun skulle bli drept da snøscooteren gjentatte ganger kjørte mot spannet hennes. Hun kom uskadet fra hendelsen. (Foto: Marc Lester)
Lørdags ettermiddag ble den 26 år gamle scooterføreren Arnold Demoski arrestert og siktet for skadene han skal ha påført hundespannet til Iditarodkjører Jeff King. (Foto: Dermot Cole/ADN)

Nøkkelord