Hvis kvoterådet fra ICES blir fulgt av den norsk-russiske fiskerikommisjonen vil skreikvotene reduseres med 20 prosent neste år. (Foto: Johan Wildhagen/Norges Sjømatråd)
Omkring 40 prosent av skreien gyter i Lofoten i februar-april, men skreiens gyteområde strekker seg hele veien fra Mørekysten til Sørøya i Finnmark. Det årlige skreifisket er særlig omfattende i Nordland, og skreien regnes som et av Norges eldste eksportprodukt. (Illustrasjonsfoto: Johan Wildhagen/Norges Sjømatråd)

Satser på eksportdobling av førsteklasses skrei


Den er en hit både i Danmark, Spania og i Sverige – hvor forbrukerne gladelig blar opp for kvalitet – og skal vi tro Norges Sjømatråd er det ikke urealistisk å doble dagens eksport.

I løpet av årets skreisesong ble det eksportert om lag 5000 tonn hel kvalitetsmerket skrei fra Norge, viser oppsummerte tall som sjømatrådet presenterer i dag.  Med det har årets sesong vært stabil, både når det gjelder pris og volum.

– Dårlig vær, sent innsig og streik på Island påvirket aktiviteten i år, spesielt i begynnelsen av sesongen, men vi ser at eksportvolumene totalt holdt seg på linje med 2016, kommenterer Trond Rismo, bransjeansvarlig for torskefisk, på Sjømatrådets nettsider.

Den kvalitetsmerkede, «norske» skreien selges i rundt 20 land, og nøkkelbudskapene i årets markedsføringskampanje har handlet om skreiens opphav, at den er sesongbasert – og at kvalitetsmerket garanterer god kvalitet.

Med 3000 tonn i 2017 er Danmark det desidert største eksportmarkedet. Det viktigste konsummarkedet er Spania, men også Sverige, Tyskland, Polen og Frankrike er stabile markeder for kvalitetsmerket skrei.

– Det er et klart ønske fra næringen om å løfte skreiordningen enda et steg. Ut fra hva som landes av førsteklasses torsk, så er det kanskje ikke urealistisk å se potensiale for en dobling av volumene som leveres i dag. Merkevaren er godt etablert i flere markeder, og kundene er helt klart villig til å betale det lille ekstra for å få den kvalitetsgarantien merket gir, sier Rismo.

Fristen for å pakke torsk med kvalitetsmerket i nakken gikk ut 1. mai.

Før sommeren møttes sjømatrådets markedsgruppe for hvitfisk for å oppsummere sesongen – og legge strategien videre, og i likhet med næringen har rådet et klart ønske om styrke skreiens posisjon på markedet.

Skreipatruljen til Råfisklaget, som i løpet av årets sesong har kontrollert i overkant av 200 partier fra 45 ulike produsenter, trekkes frem som viktig en viktig bidragsyter – både i forhold til å kontrollere og veilede produsentene. Patruljen rapporterer at kvaliteten jevnt over har vært bedre i år, enn tidligere.

– Å sikre kvaliteten krever noe ekstra arbeid for produsentene, men skreipakkingen er fremdeles god butikk da betalingsvilligheten i markedet er stor nok til å dekke inn dette og mer, sier Rismo.


 

 

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.