- Sametinget trenerer ingen ting, men rammeverket er for dårlig

- Sametinget trenerer ingen ting, vi følger rammeverket, men det er for dårlig, sier Silje Karine Muotka. (Foto: Kenneth Hætta).
- Sametinget trenerer ingenting. Vi følger gjeldende rammeverk, men det er for dårlig, sier sametingsråd Silje Karine Muotka.


- Sametinget trenerer ingenting. Vi følger gjeldende rammeverk, men det er for dårlig, sier sametingsråd Silje Karine Muotka.

 Sametingsråden stiller seg avvisende til at Sametinget opptrer på en uverdig måte, slik generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk bergindustri fremholdt i High North News torsdag. Gammelsæter fikk støtte også av fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms.


Oppsiktsvekkende av Ørnebakk


- Det er jo fint at alle er enige om at rammeverket er for dårlig, men ikke alle prosjekter er gjennomførbare uansett, påpeker Silje Karine Muotka.

- Det er imidlertid ganske oppsiktsvekkende at Willy Ørnebakk sier dette nå. Han var selv en aktiv aktør, som parlamentarisk leder for Ap i posisjon på Sametinget, da Sametinget med stort flertall avviste mineralloven fordi den ikke holder folkerettslig nivå i 2009.


Vi trenerer ingen ting

Det er rart at han kan si dette, men det viser vel at man glemmer at man har vært aktør et sted når man skifter beite, sier Muotka til HNN.

- Når det gjelder selve saken om Nussir, så trenerer vi ingen ting. Vi har ingen uakseptabel tidsbruk og vår saksbehandling er forsvarlig. Vi har holdt oss godt innenfor alle normale saksbehandlingsfrister, sier sametingsråden.


Altfor kort frist

Hun sier imidlertid at i den fasen man er i nå, når det gjelder Nussirsaken og paragraf 10 i Finnmarksloven, så skulle sametingsrådet avgitt forslag til innstilling til Sametingets plenum innen 14 dager etter det siste valget nå i oktober.

- Det ville ikke vært forsvarlig. Ingen ville være tjent med en så – altfor rask – saksbehandling, og sametingsrådet ville sannsynligvis risikert å få saken i retur fra plenum på grunn av manglende saksforberedelse. Vi er opptatt av å gjøre en ordentlig jobb, innenfor regel- og rammeverket, og skal behandle dette i plenum i mars. Om rammeverket ikke er godt nok, det må jo da andre ta stilling til, legger Silje Karine Muotka til.


Godt vi er enige

- Men det er fint at også de andre er enige i at dette regelverket, eller rammeverket, må forbedres. Den norske regjering har også fått kritikk for manglende urfolksmekanismer i FNs rasediskrimineringskomite i 2014, noe regjeringen ikke har fulgt opp hittil.

Det er alltid noen prosjekter som ikke er gjennomførbare fordi de ikke er i tråd med urfolksrettigheter og menneskerettighetene, og da må vi få på plass et rammeverk slik at disse kan avvises på et mye tidligere tidspunkt.


Ingen automatikk

Det kan jo ikke være slik at et rammeverk skal gi automatisk tillatelse også til prosjekter som ikke har bærekraft eller er gjennomførbare, understreker sametingsråd med ansvar bl. a. for mineralsaker, Silje Karine Muotka.



Nøkkelord