Sametinget provoserer og forundrer i Stortinget

Sametinget og sametingsrådets pengebruk for å stoppe Nussirs planer i Kvalsund og Repparfjord skaper reaksjoner også i Stortinget. (Foto: Nussir og Kenneth Hætta).
Nordnorske stortingspolitikere er forarget, overrasket og spørrende overfor Sametingets bruk av millionbeløp for å motarbeide Nussir. 

 

Stortingspolitikere er forarget, overrasket og spørrende overfor Sametingets bruk av millionbeløp for å motarbeide Nussir. 

High North News har tidligere avslørt at Sametinget har brukt store summer på PR-rådgivere for å stanse planene til gruveselskapet Nussir. Nussir vil starte uttak av kobber i Kvalsund og har fått tillatelse til å deponere avgangsmasser i Repparfjorden. 


Helt forkastelig 

Stortingspolitikere fra Nord-Norge reagerer alle med ulik grad av undring over Sametingets prioritering. Finnmark FrPs Bengt Rune Strifjell bruker et ord som "forkastelig" om pengebruken.

- Det er helt forkastelig at Sametinget bruker penger på denne måten. Det står et nesten enstemmig kommunestyre i Kvalsund bak et ja til Nussir, og Nussir er det eneste gruveselskapet som har ønsket både dialog og samarbeidsavtale med nettopp Sametinget. Det eneste Sametinget har gjort er å motarbeide selskapet, sier Bengt Rune Strifjell. 


Motarbeider sjøsamene 

Han mener, på samme måte som ordfører Terje Wikstrøm i Kvalsund, at Sametinget også motarbeider sjøsamenes interesser

- Kvalsund har et stort behov for sysselsetting, og hele området vil kunne nyte godt av gruvedriften; anleggsbransjen, elektro, rørleggere, catering – og ungdommen vil kunne ta utdanning for å få jobb i en ny næring i nærmiljøet.

Mange steder i Finnmark ser vi at det er stort sett lokal arbeidskraft innenfor bergverk, påpeker Strifjell, og stiller spørsmål om ikke disse pengene på å styrke samisk språk og kultur?

- Det er jo Sametingets viktigste oppgave, ikke å bruke en uforholdsmessig stor pengesum på PR-byråer som skal motarbeide næringsutvikling. Det er forkastelig, sier Bengt Rune Strifjell. 


Sjåstad er overrasket 

Tidligere fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, er overrasket over at Sametinget velger å bruke PR-byrå i politiske saker.

- At et politisk organ som Sametinget velger å bruke profesjonelle PR-rådgivere som Burson-Marsteller i politiske saker er overraskende, sier stortingsrepresentant Runar Sjåstad (A) fra Finnmark, til High North News.

Sjåstad, som var fylkesordfører i Finnmark fra 2007 til 2017, understreker at han ikke ser noe ulovlig i Sametingets pengebruk, men at det fremstår som merkelig. 


Har åpne kanaler 

- Som fylkesordfører erfarte jeg også at det var fylkeskommuner som tok i bruk slike hjelpemidler, og det har sikkert sin nytte og misjon, men jeg synes man skal bruke åpne politiske kanaler, mener Sjåstad.

- Sametinget har jo til og med en egen konsultasjonsordning med sentrale myndigheter, og som politisk organ møter de, som alle oss andre politikere, ganske så åpne dører når de skal snakke sin sak. At de velger å bruke så vidt store summer på privat PR-hjelp er i alle fall overraskende, sier han. 


Flere bein å stå på 

Som ordfører Wikstrøm i Kvalsund peker også Runar Sjåstad på at samenes interesser omfatter mer enn reindriftsamenes.

- Det er et mindretall som driver med reindrift, og resten av Finnmark fylke trenger flere bein å stå på. Bergverk er og har vært en viktig næringsvei i fylket, understreker Runar Sjåstad. 


Riktig prioritering av penger? 

Nordland Senterpartis Wilfred Nordlund setter spørsmålstegn ved prioriteringen fra Sametingets side.

- Uten at jeg har faglig ballast for å mene det ene eller det andre om sjødeponeringen prosjektet i Kvalsund har tenkt å benytte seg av, synes jeg det er grunn til å vurdere om Sametinget burde prioritere penger til slik type påvirkningsarbeid. 


Har mange gode formål 

Vi har fått tydelige tilbakemeldinger fra flere møter med Sametinget i kommunal og forvaltningskomiteen om at man ønsker seg større ressurser til mange gode tiltak. Kanskje burde man heller jobbet med det? Spør Nordlund, som ikke mener Sametinget har brutt noen regler.

- På generelt grunnlag mener jeg det er helt i orden at Sametinget, som politisk organ, prioriterer å arbeide mot et vedtak man er uenig i eller ønsker å påvirke utfallet av. Spørsmålet om det er klok pengebruk å leie inn kommunikasjonshjelp for å jobbe mot et gruveprosjekt, er noe velgerne og sametinget får ta stilling til. 


Sametingets syn er godt kjent 

Wilfred Nordlund understreker også at utslippstillatelsen til Nussir er et forvaltningsvedtak.

- Det er altså et vedtak fattet i departementet basert på lovgivningen og andre føringer Stortinget har fastsatt. Sametingets syn er godt kjent for offentligheten, forvaltningen og også Stortinget.

Driftstillatelsen er vel fortsatt under behandling, og også her vil Sametinget bli konsultert samt at de vel har innsigelsesmulighet. Så det blir interessant å se hva Nærings- og fiskeridepartementet lander på, avslutter Nordlund. 


Kan prioritere fritt 

Marianne Haukland, Stortingsrepresentant for Høyre i Finnmark, sier at Sametinget fritt kan prioritere hvordan de velger å bruke sine midler.

- Men jeg synes det er paradoksalt at de bruker så mye midler for å undergrave beslutninger som er fattet av stortinget og regjeringen.

- Forkastelig, sier Bengt Rune Strifeldt, Fremskrittspartiet i Finnmark. (Foto: Stortinget).
- Overraskende, mener Runar Sjåstad, Arbeiderpartiet i Finnmark. (Foto: Stortinget)
- Overraskende, mener Runar Sjåstad, Arbeiderpartiet i Finnmark. (Foto: Stortinget)
- Riktig ressursbruk? spør Wilfred Nordlund fra Senterpartiet i Nordland. (Foto: Stortinget).
- Riktig ressursbruk? spør Wilfred Nordlund fra Senterpartiet i Nordland. (Foto: Stortinget).
- Paradoksal prioritering, mener Finnmark Høyres Marianne Haukland. (Foto: Høyre).
- Paradoksal prioritering, mener Finnmark Høyres Marianne Haukland. (Foto: Høyre).
- Legitimt, men mulig uttrykk for demokratisk problem? undrer Eirik Sivertsen, Arbeiderpartiet, Nordland. (Foto: Stortinget).
- Legitimt, men mulig uttrykk for demokratisk problem? undrer Eirik Sivertsen, Arbeiderpartiet, Nordland. (Foto: Stortinget).
- Ikke naturlig å kommentere Sametingets prioriteringer, sier statssekretær Anne Karin Olli i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. (Foto: Torbjørn Tandberg).
- Ikke naturlig å kommentere Sametingets prioriteringer, sier statssekretær Anne Karin Olli i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. (Foto: Torbjørn Tandberg).

En slik prioritering av midlene går på bekostning av de andre oppgavene som sametinget har ansvar for å utføre slik som samiske læremidler og tilskudd til språkbevaring, påpeker Marianne Haukland. 


Legitimt, men skeptisk 

- Sametinget skal jobbe for å ivareta det samiske folks interesser. Det er det selvfølgelig helt legitimt å arbeide for å sikre med ulike midler, sier Eirik Sivertsen som representerer Arbeiderpartiet i Nordland.

Han legger likevel ikke skjul på sin generelle skepsis.

 - Generelt er jeg skeptisk til utstrakt bruk av konsulenter. Jeg forutsetter at sametinget har gjort en grundig vurdering av at det har vært riktig og nødvendig pengebruk å leie inn konsulenter. Jeg mener også at sametinget burde vurdere om den kompetansen de har leid inn, i stedet burde finnes i sametingets administrasjon. 


Et demokratisk problem? 

Sivertsen sier at han også registrerer at det finnes både kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som bruker penger på strategisk og kommunikasjonsmessig rådgivning for å ivareta sine interesserer i beslutningsprosesser i Stortinget og regjeringen.

- Hvis det er nødvendig for å bli hørt, er det et alvorlig signal til Stortinget og regjeringen. Da bør vi vurdere hvordan vi kan sikre at alle blir hørt, uavhengig av om de har råd til å kjøpe konsulenttjenester eller ikke, påpeker Eirik Sivertsen. 


Ansvarlig overfor egne velgere 

Statssekretær Anne Karin Olli i Kommunal og moderniseringsdepartementet, der det aller meste av Sametingets budsjett kommer fra, sier i en e-post til High North News at:

"Kommunal- og moderniseringsdepartementet ser det ikke som naturlig å kommentere Sametingets prioriteringer i saken. Som folkevalgt organ står Sametinget ansvarlig overfor egne velgere.

Sametinget er ikke underlagt regjeringens instruksjonsmyndighet, og regjeringen kan heller ikke overprøve Sametingets politiske vedtak.

Statlig kontroll av Sametingets virksomhet skjer derfor i dag på et overordnet nivå og dreier seg i hovedsak om å påse at Sametingets økonomiforvaltning skjer i henhold til statens økonomiregelverk." 


Nesten 500 millioner i året 

Sametinget er i sin helhet finansiert over statsbudsjettet, i all hovedsak via Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett. Inneværende år utgjorde bevilgningen 485,151 millioner kroner, og av dette gikk 128,750 millioner kroner til drift av administrasjonen av Sametinget.

Omkring 280 millioner gikk til utbetaling av tilskudd til andre, i all hovedsak samiske kulturinstitusjoner.



Nøkkelord