Salget av Havfisk: - Lerøy er et selskap som nyter tillit

Havfisktrålerne må fortsatt følge de samme leveringspliktene som før, også med Lerøy som hovedeier. (Foto: Havfisk)
- Jeg tror Lerøys overtakelse av Norway Seafoods og Havfisk kan vise seg å være et pluss for kysten og for ressursforvaltningen. Lerøy har et godt rykte.

- Jeg tror Lerøys overtakelse av Norway Seafoods og Havfisk kan vise seg å være et pluss for kysten og for ressursforvaltningen. Lerøy har et godt rykte.

Det sier Harald Normann, mangeårig redaktør av bladet "Fisk, industri og marked" og kapasitet innenfor fiskerijournalistikk til High North News.

I går kom nyheten om at Lerøy Seafood group har kjøpt aksjemajoriteten i Norway Seafoods og Havfisk, selskapene som tidligere het Aker Seafood, med Kjell Inge Røkke som majoritetseier. 

Havfisk er Norges største trålrederi med 10 fartøy og betydelige konsesjoner på torsk, sei og hyse, samt reker. Totalt eier de 11 prosent av de norske hvitfiskkvotene, og er med det over dobbelt så stor som Nergård Havfiske, som eier 5 prosent av de norske hvitfiskkvotene.


Ikke overrasket

Ifølge Normann kommer det ikke som noen overraskelse at Kjell Inge Røkke har villet selge både Havfisk og Norway Seafoods.

- Men det har jo ikke vært mange aktuelle kjøpere, deltakerloven sier at man må være norsk for å eie norske kvoter. Jeg har alltid ment at Røkke har hatt tro på at han skulle kunne få endret deltakerloven og leveringsplikten, men har innsett at han ikke får det som planlagt, sier Normann.


Seriøs og langsiktig

Den mangeårige redaktøren betrakter Lerøy, som nå overtar Havfisk og Norway Seafoods, som en seriøs, langsiktig og industrielt tenkende bedrift.

- De begynte, i sin tid med hvitfisk, men har etter hvert blitt veldig stor på laks, har kjøpt seg opp og kontrollerer nå det aller meste der. Det eneste man eventuelt kan innvende – før vi vet hvilke planer selskapet har med dette oppkjøpet – er at det blir svært dominerende.

Lerøy er verdens nest største lakseoppdretter, kun slått av Marine Harvest. 

Normann mener Lerøy står sterkt langs kysten, og at de har et godt utbygget nettverk.


Fornuftig forvaltning

- Jeg tror Lerøy vil forvalte ressursen på en forsvarlig måte slik jeg ser det. Det er Austevoll som er største eier i Lerøy, og begge selskapene har vist ansvarlighet i sine aktiviteter. Nå har jo Røkke klart å strukturere selskapet han en gang kjøpte ved å skille flåteleddet fra industrien på land. Spørsmålet blir hvordan Lerøy blir å forvalte leveringsplikten og hvilke krav myndighetene setter for at nordnorsk fiskeindustri skal få ta del i denne verdiskapingen, påpeker Normann.

- Og så får man jo håpe at de vil fortsette slik, at de ikke vil spekulere med de fellesressursen som fisken er på kritikkverdig vis. Råstoffet, altså fisken, bør jo havne i produksjon og foredling i Norge, selv om det er nødvendig med endringer i strukturer på land.

Det store spørsmålet, slik Harald Normann ser det, er altså hvordan Lerøy planlegger forvaltningen og foredlingen av de enorme mengdene hvitfisk som konsernet nå får hånd om. Eller som han selv spør: 

- Hva får nordnorsk næringsliv igjen ved å avgi så mye av sine ressurser til store og veldrevne selskaper lokalisert til Austevoll og Bergen? 


Takker fiskere og kritikere

I en børsmelding opplyser Aker ASA at de vil tjene omkring 2 milliarder kroner på salget, penger som vil gjøre det mulig å investere på nye områder. 

- Jeg har brukt 20 år på å bygge og utvikle det som i dag er Havfisk og Norway Seafoods. Det er mye jeg er stolt over selv om vi ikke har lykkes på alt vi har forsøkt å oppnå som eiere, sier hovedsksjonær og styreleder i Aker ASA, Kjell Inge Røkke i den samme børsmeldingen. 

Røkke mener de to selskapene ikke kunne fått en bedre eier enn Lerøy. 

- Jeg ble introdusert for Helge Møgster og hans familie for 29 år siden og jeg er imponert over det han har fått til industrielt, sier Røkke som også benytter anledningen til å takke fiskere, ansatte, støttsepillere og kritikere. 

- Uten en debatt hadde det ikke vært noen utvikling. 

Framover vil Aker ASA konsentrere sine investeringer på krillfiske og marin bioteknologi. I tillegg har selskapet i samarbeid med Norway Royal Salmon søkt om utviklingskonsesjon for laks.

Les også: Konkurransetilsynet tror Lerøyavtalen er meldepliktig




Harald Normann (Foto: Privat)
Harald Normann (Foto: Privat)
Havfisk ASA: 

Havfisk er et rendyrket fangstselskap og er Norges største trålrederi med 10 fartøy. Rederiet fisker i hovedsak hvitfisk og reker. 

I 2015 omsatte de for 1.131 millioner kroner og sysselsatte 380 ansatte. Hovedkontoret ligger i Ålesund, men selskapet har rederikontorer i Stamsund og Hammerfest. 


Norway Seafoods: 

Utgjorde Aker Seafoods inntil 2012 sammen med dagens Havfisk ASA. 

Selskapet selger, markedsfører og videreforedler hvitfisk og annen sjømat. 

De har fire store videreforedlingsanlegg i Norge, i Stamsund, Melbu, Hammerfest og Båtsfjord. I tillegg fem mindre i Tromvik, Sørvær, Berlevåg, Kjøllefjord og Mehamn. Selskapet har også seks mottaksstasjoner: Stamsund fisk, Kleppstad, Skårvågen, Skarsvåg, Nesseby og Vardø. 





 

Nøkkelord