Såkornfondet i nord mot total kollaps?

Innovasjons Norges direktør, Anita Krohn Traaseth (t.h.) og næringsminister Monica Mæland har det øverste ansvaret for såkornfondene. Nord-Norske næringsliv viser imidlertid liten vilje til å stille opp med risikovillig såkornkapital. (Foto: NFD).
Såkornfondet for Nord-Norge er i ferd med å utvikle seg til en total fiasko. Landsdelen kan gå glipp av 300 millioner kroner til nyinvesteringer.



Såkornfondet for Nord-Norge er i ferd med å utvikle seg til en total fiasko. Landsdelen kan gå glipp av 300 millioner kroner til nyinvesteringer.

Staten står klar med 150 millioner i såkornkapital til Nord-Norge, hvis man bare finner tilsvarende privat kapital. Det har ikke lykkes for forvalterne i Tromsø.

Tilsvarende privat kapital

De statlige pengene til såkornfond har den haken ved seg at private investorer eller næringsliv må stille opp med tilsvarende sum, i denne sammenhengen 150 millioner kroner.

Så langt må denne innhentingen kunne betegnes som en fiasko. Forvaltningsselskapet Norinnova i Tromsø har klart å skrape sammen 20 av de nødvendige 150 millionene, og fristen for kapitalinnsamlingen var satt til 1. november i år.

Tromsø og Bergen

I november i fjor var det klart at de to nye statlige såkornfondene skulle plasseres henholdsvis i Bergen og i Tromsø – etter langvarig dragkamp om lokaliseringen.

I Tromsø er det forvaltningsselskapet Norinnova som er valgt, et selskapet som har hatt tilsvarende funksjon for statlige såkornfond tidligere.

Det nordnorske fondet skulle være spesielt rettet mot forskningsbaserte bedrifter innenfor industriell bioteknologi, olje og gass, marin sektor og akvakultur.

Glipper 1,1 milliard

I et leserinnlegg i avisen iTromsø skriver varaordfører Jarle Aarbakke i Tromsø at landsdelen i realiteten kan gå glipp av totalt 1,1 milliarder kroner i løpet av fondets levetid på 12 år.

Noen har også etterlyst Sparebank1 Nord-Norges engasjement og bidrag til såkornfondet, noe banken slett ikke har tenkt å følge opp.

Uaktuelt for Sparebank1

Til avisen Fremover sier konserndirektør Petter Høiseth, at det er uaktuelt for banken å investere i det nye fondet.

-Dette er utenfor vårt kjerneområde, og vi har ikke noe å reinvestere, sier Høiseth.

Forvaltningsselskapet Norinnova har bedt om forlenget frist, til første april neste år, men Innovasjon Norge har ennå ikke svart på det spørsmålet.



 

Nøkkelord