Såkorn i nord: Norinnova (f)rir igjen

Karl-Johan Jakola (t.v.) i Norinnova og varaordføreren i Tromsø, Jarle Aarbakke (A), gjør nye forsøk på å få stablet på bena nok privat kapital til å starte et såkornfond i Nord-Norge. (Foto: Norinnoba, Tromsø kommune og pixabay).
Karl-Johan Jakola i Norinnova har med seg varaordfører Jarle Aarbakke i Tromsø som støttespiller, og tar nytt såkorninitiativ i nord. - Dette MÅ vi lykkes med, sier Aarbakke.


Karl-Johan Jakola i Norinnova har med seg varaordfører Jarle Aarbakke i Tromsø som støttespiller, og tar nytt såkorninitiativ i nord. - Dette MÅ vi lykkes med, sier Aarbakke.

Forrige rundes fiasko med å få reist privat risikokapital til det nasjonale såkornfondet i nord har ikke skremt fondsforvalter Norinnova og seniorpartner der, Karl-Johan Jakola. I kompaniskap med varaordfører Jarle Aarbakke i Tromsø, som har etablert en støttegruppe for såkornfond i nord, inviteres investorer til nye sonderinger.

«Opp til aktørene»

Etter at det er blitt klart at Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge vil gjøre et nytt forsøk på å få stablet på beina et såkornfond i nord, har seniorrådgiver Christian Wolff-Skjelbred i Innovasjon Norge sagt at nå er det opp til aktørene.

Og en av aktørene er Norinnova, en annen har vært Jarle Aarbakke. Ikke minst har den mangeårige tidligere rektoren ved UiT Norges arktiske universitet, rettet sterke oppfordringer til finansmiljøene i landsdelen om å støtte opp om et slikt fond.

Dannet en støttegruppe

Varaordføreren i Tromsø bekrefter overfor High North News at han har engasjert seg sterkt i arbeidet med såkornfondet. 

- Jeg ble kontaktet av Karl-Johan Jakola, etter at jeg hadde engasjert meg gjennom pressen, og vi ble enige om å arbeide videre. Jeg har fått etablert en "støttegruppe" som består av rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet, rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet og Asbjørn Lilletun i Norinnova Technology Transfer (et datterselskap i Norut-konsernet). Vi har hatt møter med investorer, og vi skal ha møter med investorer. Dette kan landsdelen bare ikke mislykkes med, understreker Aarbakke.

Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet avviser imidlertid overfor High North News at han er med i noen støttegruppe, slik Aarbakke beskriver.

Fratatt oppdraget

Som kjent ble Norinnova fratatt oppdraget da det rundt årsskiftet ble klart at selskapet ikke maktet å reise de tiltenkte 150 millionene fra private aktører.

I en ny invitasjon som er sendt et antall investorer, skriver Jakola og Aarbakke at så vel Statoil som Lundin, andre oljeselskaper, banker og kanskje også Bergensinvestoren Trond Mohn kan være aktuelle investorer i det nye fondet.

Disse benevnes i brevet som «institusjonelle investorer».

Lavere kapitalkrav

I invitasjonen viser de to til tre ulike kompetansebedrifter som Norinnova Forvaltning har bidratt til; Calanus, Ayanda og Lytix Biopharma.

De nevnte institusjonelle investorene kan, sammen med Norinnova Technology Transfer, DnB og andre, klare å reise mellom 70 og 100 millioner kroner, mener de to initiativtakerne – og dermed kanskje klare å matche det reduserte kravet til investeringskapital fra private.

I de reviderte retningslinjene fra NFD og Innovasjon Norge vil dette være redusert fra de opprinnelige 150 millioner til 100 millioner kroner.

Møtet er avlyst

Dette planlagte møtet er imidlertid avlyst, forteller Karl-Johan Jakola til High North News. 

- Det betyr ikke at arbeidet med et såkornfond er stanset, presiserer varaordfører Aarbakke. Dette møtet, den 15. februar, var bare ett av flere møter, og vi arbeider ufortrødent langs disse samme linjene. Og la meg også si at jeg er svært glad for at Nærings- og fiskeridepartementet viser den holdningen de nå gjør, ved å understreke viktigheten av et såkornfond i Nord-Norge.

Vanskelig å mobilisere

- Vi ser imidlertid at det er vanskelig å mobilisere den nødvendige private kapitalen i Nord-Norge, et Nord-Norge som for øvrig går meget godt for tiden, sier Aarbakke videre. - Det jeg har snakket med Karl-Johan Jakola om er at vi kanskje må gå for noe "laverehengende frukter", satse på forskningsbasert innovasjon innenfor for eksempel havbruk, ernæringstilskudd, biologiske forbedringer - der vi allerede har strålende resultater og har motbevist at Nord-Norge ikke duger.

Mangler en bit i fortellingen

Den manglende private kapitalen er, slik Jarle Aarbakke ser det, den manglende biten i fortellingen om det moderne Nord-Norge. 

- Vi trenger kapitalen for å få fortellingen komplett, og vi har vist at vi duger. Nylig er, for eksempel, deler av Ayanda solgt til kinesiske interesser. Så dette er i høyeste grad aktuelt, og jeg investerer mye tid i dette arbeidet - med det for øye, at dette kan vi ikke mislykkes i. Den som vil være med på vinnerlaget må bare meldes seg på nå. Her er betydelige potensialer, og betydelig risiko. 

Tidligere artikler om såkornfondet i nord og Norinnova i High North News.




 

 

 

Nøkkelord