Russlands nordområder: Utvikling og miljø side om side

Russia is serious about the north. Russia’s Arctic Ambassador Vladimir Barbin could tell of enormous investments in climate as well as infrastructure and business. (Photo: Arne O. Holm)
Russlands ambisjoner i nord er håndfaste. På Yamal investeres det totalt 26 milliarder USD. 

Russlands ambisjoner i nord er håndfaste. På Yamal investeres det totalt 26 milliarder USD. 

Olje- og gassnæringen i de russiske nordområdene har ført til enorm utvikling, med LNG-utbyggingen på Yamalhalvøya som den mest sentrale. 

- Et område tidligere befolket av 300 innbyggere har nå 30.000 innbyggere, sier Vladimir Barbin, Russlnads arktiske ambassadør. Og illustrerer godt hva de enorme investeringene i infrastruktur og næringsliv har medført. Investeringer i hovedsak gjort av næringslivet, kun 2,5 milliarder dollar kommer fra det russiske statsbudsjettet. Aktørene som bidrar er i hovedsak fra Russland, Kina og Frankrike. 


Klimafokus

Barbin var en av lederne som snakket under åpningen av den årlige Arctic Circle Assembly i Reykjavik, en åpning preget av ledere med store ambisjoner på vegne av klima og miljø.

Parisavtalen står sentralt for alle, og konferansens initiativtaker, Islands tidligere president Olafur Ragnar Grimsson var i sin tale klar på at Parisavtalen kommer til å prege konferansen også i år. For det er klima som står høyest på agendaen når arktiske spørsmål diskuteres internasjonalt. 



Enorme tall

Og ambassadør Barbin fortsatte å levere store tall til forsamlingen i Reykjavik. For eksempel hvor mye gods som fraktes langs den nordlige sjøruten: 7,4 millioner tonn i fjor. Et tall som i 2025 vil vokse til "minst" 35 millioner tonn ifølge Barbin. 

- Mesteparten av godset som per i dag transporteres langs den nordlige sjøruten har sitt opphav i Russland, og skal til eller fra en russisk havn. Slik vil det være de nærmeste årene, men samtidig er potensialet også enormt for økt transport mellom Europa og Asia, sier han. 

Han understreker også hvordan Russland legger Parisavtalen til grunn for aktiviteten i nord, med konkrete eksempler på tiltak som skal bidra til å bedre klimaet: 
  • Olje- og gasselskapene skal bruke 100% av den assosierte gassen, og totalt eliminere gassavbrenning. 
  • Gruveselskapet Nornikel vil innen 2023 investere 4 milliarder USD i tiltak som reduserer utslippene. 
  • Shippingselskapet Sovcomflot er de første i verden til å gå fra bunkersolje til LNG som drivstoffkilde på sine Aframaxtankere. 

Nøkkelord