Russlands ambassadør: - Trapper ned militær aktivitet i nord

- Russia will considerably reduce its military activity in the north during the next three to four years. Then our military modernization program is complete, Russia's Ambassador to Norway Teimuraz O. Ramishvili claims. (Photo: Hege Eilertsen)
-Russland vil redusere sin militære aktivitet i nordområdene betraktelig i løpet av de kommende tre – fire årene. Det sier Russlands ambassadør til Norge, Teimuraz O. Ramishvili.


-Russland vil redusere sin militære aktivitet i nordområdene betraktelig i løpet av de kommende tre – fire årene. Det sier Russlands ambassadør til Norge, Teimuraz O. Ramishvili.

Ramishvilis uttalelser kom i forbindelse med en debatt under konferansen High North Dialogue i Bodø like før påske. High North Dialogue er en årlig konferanse der dagens ledere møter morgendagens ledere, studenter fra alle de arktiske nasjonene, ikke minst russiske og norske.

Militær modernisering snart ferdig

Til forsamlingen sa ambassadøren at Russland nå snart er ferdige med moderniseringsprosessen av sine militære anlegg og installasjoner i nord, og at når denne prosessen er avsluttet, så vil den militære øvingsaktiviteten også bli kraftig redusert.

Nylig ga avisen The Moscow Times sine lesere et innblikk i den moderne russiske basen på Frans Josefs land.


-Vi er enige om reglene

I en debatt, der også Finlands ambassadør og USAs Chargé d’Affaires, samt statssekretær i det norske Utenriksdepartementet, Marit Berger Røsland, deltok, gikk Ramishvili svært langt i å love russisk militær nedtrapping i de kommende årene.

Ambassadøren understreket også viktigheten av balanse i nord, og at de arktiske nasjonene er – og fortsatt skal være – enige om internasjonale regler og restriksjoner som gjelder for all virksomhet i nordområdene.

-Stabilitet, sikkerhet og utvikling

-Stabilitet, sikkerhet og utvikling er viktig for alle mennesker og alle folkeslag i de arktiske områdene, også for Russland, sa Teimuraz O. Ramishvili blant annet.

Han pekte også på at Russland er opptatt av å rydde opp i sin egen forurensning i nord, blant annet ved å fjerne radioaktivt avfall i store mengder.

«Ubåteventyret på Kola»

Han sa at det han selv kalte «eventyret med opprensking av ubåter» på Kolahalvøya snart er ferdig – sannsynligvis ved slutten av dette året, og at ubåtene allerede stort sett er rensket for radioaktivt avfall.

-I løpet av de siste fem årene har Russland fjernet over 40 000 tonn avfall og søppel i nordområdene, og vi skal fortsette oppryddingen. Vi er ennå ikke fornøyde, sa Russlands ambassadør, Teimuraz O. Ramishvili.


Advarte i februar

I februar advarte også ambassadør Ramishvili om at et rakettskjold ville kunne sette Norges grenser i fare. Den frittalende Ramishvili sa den gang at;

-Norge har i utgangspunktet ingenting å frykte fra Russland, men norske myndigheter må ikke være naive. En norsk deltagelse i NATOs rakettskjold vil sette landets grenser i fare.




 

Read this Article in English






“We will be diminishing our military exercise activity in the coming three four years very drastically – after we have mostly finished our military modernization program.” (Teimuraz O. Ramishvili).

Nøkkelord