Russlands ambassade i Norge: - Alvorlig bekymret

- Norway must stop talking to us through political slogans, Russia’s Ambassador to Norway Teimuraz O. Ramishvili said to High North News last year. In the same interview, he expressed in no uncertain terms that Russia is not very happy about American forces being placed in Værnes (Central Norway) on a rotational basis. It is not known whether the recent post on the Embassy’s Facebook page is written by the Ambassador himself or by others at the Embassy. (Photo: Hege Eilertsen)
- Situasjonen har ikke endret seg: Om det er Værnes i Midt-Norge, Rygge i Sør-Norge eller Setermoen i Nord-Norge – slike skritt vekker alvorlig bekymring hos oss, sier Russlands ambassade i en kommentar til at flere amerikanske marinesoldater skal utstasjoneres på norsk jord.


- Situasjonen har ikke endret seg: Om det er Værnes i Midt-Norge, Rygge i Sør-Norge eller Setermoen i Nord-Norge – slike skritt vekker alvorlig bekymring hos oss, sier Russlands ambassade i en kommentar til at flere amerikanske marinesoldater skal utstasjoneres på norsk jord.

Tirsdag denne uken kom nyheten om at den norske regjeringen vil tillate mer alliert militær trening i Norge, og at flere amerikanske soldater kan bli sendt til Nord-Norge «dersom dialogen med amerikanerne fører til enighet».

Russlands  ambassadør til Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili, har i tidligere intervjuer med High North News gitt uttrykk for at russiske myndigheter er lite fornøyde med de amerikanske styrkenes tilstedeværelse på Værnes.

HNN har siden i går forsøkt å få en kommentar til at norske myndigheter nå legger opp til å doble antallet amerikanske soldater på norsk jord. Så langt har ikke den russiske ambassaden svart på henvendelsen, men ambassaden kommenterer likevel nyheten – på ambassadens egne facebooksider i dag.


- Uvennlige handlinger

- Slike handlinger er i strid med det norske vedtaket fra 1949 om «å ikke åpne baser for fremmede lands stridskrefter på norsk territorium så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep». De gjør Norge ikke helt forutsigbart, kan øke spenningen, presser til et våpenkappløp og fører til destabilisering av situasjonen i Nord-Europa. Vi kvalifiserer dem som tydelig uvennlige og de vil ikke forbli uten konsekvenser.

Hvem hos ambassaden som har skrevet eller postet innlegget på Facebook opplyses det ikke om, men innlegget fortsetter som følger:

- Uttalelser om at kontingenten ikke er permanent men roteres må ikke villede noen, for selv om konkrete personer byttes ut, er tilstedeværelsen kontinuerlig (det samme gjelder for enhver militærbase eller, for eksempel, en ambassade). Soldater «øver» over hele landet, blant annet i nord. Man utelukker ikke at de sendes til andre land i området, også til alliansefrie.


Kritiserer Norge for mangel på dialog

- Det som også vekker bekymring er jevnlige oppfordringer til økning av forsvarsbudsjett, mens Norge allerede holder 2.plass i NATO etter USA når det gjelder forsvarsutgifter per innbygger. Sammenlignet med NATO-landene bruker Russland 18 ganger mindre penger på forsvar. Russlands forsvarsbudsjett har gått ned siden 2017 og i 2019 vil være rundt 46 milliarder dollar.

"Det vekker en spesiell bekymring at planer realiseres i Oslo under mangelen på substansiell bilateral politisk dialog samt fullverdige kontakter mellom de militære som den norske siden unngår på alle vis", heter det videre i innlegget – som oppsummeres slik:

- Vi tror at sikkerhet i Europa må være lik og udelelig. Den kan bare bygges på basis av overholdelse av ekte nasjonale interesser, gjensidig respekt og samarbeid. Jo snarere man skjønner det i Oslo, desto bedre.






Nøkkelord