Russland vil ha økt nasjonal kontroll i Arktis

Putin’s Russia’s desire for increased national control in the North leads to increased civilian activity and modernization of military resources, according to the Norwegian military intelligence services report Fokus 2017, which was presented by Lieutenant General Morten Haga Lunde on Monday.
Russlands primære mål er å øke graden av nasjonal kontroll i Arktis. Det fører til økt sivil aktivitet og nærvær.


Russlands primære mål er å øke graden av nasjonal kontroll i Arktis. Det fører til økt sivil aktivitet og nærvær.

Det sa sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, da han la frem Fokus 2017 mandag formiddag. Fokus 2017 er den militære etterretningens vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer.

Økonomiske og militære interesser

Russland står, naturlig nok, sentralt i etterretningstjenestens rapport, og den store aktiviteten i nord vies stor oppmerksomhet.

-Den styrkede kontrollen Russland ønsker i nordområdene skal hindre andre aktører i å utfordre russiske økonomiske og militærstrategiske interesser i regionen når isen smelter og det blir lettere tilgang til Arktis, heter det i rapporten.

Eierskap til Arktis og Nordpolen

Det pekes også på at den militære infrastrukturen blir modernisert i nord, og at det arbeides med å få på plass et formelt, internasjonalt, rammeverk i tråd med russernes egne interesser.

I dette siste ligger også arbeidet opp mot FNs kontinentalsokkelkommisjon og Russlands (samt Danmarks og Canadas) ønske om utvidet "eierskap til Arktis" og Nordpolen.

Svekket økonomi

Den største utfordringen for Russland i arbeidet med økt kontroll vil være økonomien i landet. De økonomiske sanksjonene fra vesten vil kunne føre til en periode med et svakere Russland, der andre styrker sine posisjoner, heter det i Fokusrapporten.

Ifølge etterretningstjenesten ligger Russlands sivile interesser i nordområdene hovedsakelig i potensialet for utvinning av naturressurser og utsiktene til å gjøre Nordøstpassasjen til en internasjonal handelsrute.

Påvirker norske interesser

Militært vil hovedoppgaven til Nordflåten fremdeles være å levere deler av den strategiske russiske kapasiteten til kjernefysisk avskrekking og gjengjeldelse.

Denne evnen blir styrket, og dermed styrkes også evnen til å påvirke norske interesser og norsk operasjonsfrihet, heter det i forsvarets etterretningstjenestes trusselvurdering.





Read article in English.

Nøkkelord