Russland ruster opp langs hele kystlinja

Russland vil innen året er omme etablere militærbaser langs den 6200 kilomter lange arktiske kystlinjen
Innen året er omme skal Russland etablere militærbaser langs hele sin arktiske kystlinje.

Innen året er omme skal Russland etablere militærbaser langs hele sin arktiske kystlinje.

Dette inngår i planene om å etablere en arktisk militærkommando innen 2017.

- Vi har vært veldig aktive i den arktiske regionen i det siste, og mot slutten av året vil vi utstasjonere et stort antall enheter langs den arktiske sirkel. Før året er omme vil vi ha utstasjonert soldater fra Murmansk i vest til Chukotka i øst, sa Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu på et militært toppmøte i Moskva i går.

Dette melder nyhetsbyrået RIA Novosti.

Ruster opp baser fra 80-tallet

Tidligere sovjetiske militærbaser rustes opp, og en permanent styrke på 6000 soldater vil innen 2017 operere i området.

Den arktiske militærkommandoen vil bestå av to brigader, en i Murmansk og en i Yamal-Nenetsregionen. 

- Mange av de gamle basene må repareres, og mange nye fasiliteter må bygges. Det er det vi holder på med nå, sier Russlands forsvarsminister Sergey Shoigu.

Den russiske regjeringen offentligjorde i fjor planene om å opprette en arktisk spesialstyrke i regionen. Da sa Vladimir Putin at Russland skal gjennomføre alle mulige tiltak for å sikre suverenitet og nasjonale interesser i Arktis.

Opptrappingen skjer etter at store olje- og gass reserver ble funnet i havområdet. I tillegg vil Russland sikre kontroll over Nordøstpassasjen.


Kun symbolpolitkk

- Denne opprustningen hadde kanskje gitt mening under den kalde krigen, men med dagens situasjon er dette meningsløst. Russland forstår ordet makt kun som et militært utrykk, men ser man dette proporsjonert så er det fortsatt bare en symbolsk kamp. Se på kartet så skjønner du fort at 6000 soldater spredt over et så stort område ikke betyr så mye, sier forsvarsanalytiker Alexander Golts hos den russiske nettavisen Yezhenedelny Zhurnal.

Nyheten kommer samtidig som den russiske utenriksministeren uttalte at det ikke er behov for innblanding av NATO i Arktis.

Ifølge Sergei Lavrov er det ingen problemer i området som krever involvering av NATO. Det er heller ingen problemer som krever militære løsninger, mener han. 

Den Russiske forsvarsministeren, Sergei Shoigu trapper opp i Arktis.  (foto:Wikimedia Commons)
Den Russiske forsvarsministeren, Sergei Shoigu trapper opp i Arktis. (foto:Wikimedia Commons)

Nøkkelord